Jong Ajax koploper af na kansloze nederlaag tegen De Graafschap

Een week geleden werd er na het behalen van de periodetitel uitbundig feestgevierd door Jong Ajax. Vrijdagavond was alles anders. De beloftenploeg was van begin tot eind kansloos en ging met 0-5 onderuit op De Toekomst.

03 november 2017 - 23:14
UsershyraDesktopajax_dataimages7dcedd2ef401f2df02da2c96a0777e0f_normal
Afdruipen in zuivere zin. © Pro Shots

Wellicht nog niet volledig hersteld van de festiviteiten begonnen de Amsterdammers onscherp aan de wedstrijd. Fabian Serraren, oud-jeugdspeler van Ajax, testte Norbert Alblas al na twee minuten met een gevaarlijk schot. Alblas slaagde voor zijn eerste beproeving.

De Graafschap leek ervoor te kiezen om Ajax aan de bal te laten, maar wist er tegelijkertijd voor te zorgen dat het geen grote kansen om de oren kreeg. Overigens was dit laatste ook de verdienste van Ajax, waar onvoorstelbaar veel mis ging.

Waar Ajax geforceerd de aanval zocht, loerde De Graafschap op de counter. Al na vijfentwintig minuten bleek deze tactiek succesvol. Youssef el Jebli was het eindpunt van een snelle omschakeling, die werd begonnen door keeper Filip Bednarek.

Na de openingsgoal kreeg de ploeg van Michael Reiziger verschillende kansen om de score gelijk te trekken. Basisklant Noa Lang had de grootste, maar zag zijn inzet van dichtbij op de keeper eindigen.

Reiziger leek niet van plan om te verliezen en bracht daarom direct na rust Kaj Sierhuis. De spits die midweeks nog trefzeker was in de Youth League kon echter geen potten breken. Sterker nog: Sierhuis had nog geen mogelijkheid gehad toen de 0-2 gemaakt werd.

Bij de tweede goal liet Alblas zich foppen door Jordy Tutuarima, die na een knappe rush de doelman in de luren legde. Door zijn truc kon hij afleggen op Sjoerd Ars, die op zijn beurt makkelijk tot scoren kon komen.

Mitchell Bakker, vrijdagavond voor het eerst basisklant deze Jupiler League-campagne, speelde een hoofdrol in de misère door onnodig een penalty weg te geven. Deze werd feilloos benut door de zojuist ingevallen Anthony van den Hurk.

Geboren Amsterdammer Daryl van Mieghem liet de score een half uur voor tijd nog hoger uitvallen, waarna Tim Receveur in blessuretijd de eindstand bepaalde: 0-5.

Opmerkelijk genoeg werd er na het inbrengen van Sierhuis niet meer gewisseld door Reiziger, die zag hoe zijn team roemloos ten onder ging. Toch maakten niet alle elf Ajax-spelers die begonnen aan de tweede helft, de wedstrijd vol. Sierhuis pakte zijn tweede gele kaart door een bal weg te slaan, nadat er gefloten was voor een overtreding.

Jong Ajax was voor vrijdag zeventien thuisduels ongeslagen. Aan die reeks is nu dus een einde gekomen. Nog erger: de koppositie is niet meer in Amsterdamse handen. Na twaalf speelrondes heeft NEC (27) een puntje meer dan Ajax (26).