Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Wöber moet met bal net zo goed worden als zonder

Maximilian Wöber veroverde in oktober een basisplaats en prompt won Ajax vier potjes op rij. Het gaat te ver om te spreken van het Wöber-effect, maar de verdediger staat zijn mannetje en laat vanaf het prille begin een solide indruk achter. Tijd om dieper in zijn cijfers te duiken!

02 november 2017 - 14:58
UsershyraDesktopajax_dataimagesf2c766ab0db4745d61453616fe987e7f_normal
Verdedigen doet Wöber prima, in de passing zit ruimte voor verbetering. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Het is af en toe even wennen voor Wöber, die zowel tegen sc Heerenveen (0-4) als Feyenoord (1-4) een tikje onzeker begon, maar verderop in de wedstrijd uitgroeide tot een prima pion in de laatste linie. Het is dan ook geen verrassing dat hij een kwartet basisplekken op rij kreeg.

Wöber maakte, op 37 minuten na, deel uit van een elftal dat in de maand oktober vier wedstrijden op rij won, slechts tegentreffers incasseerde vanaf de strafschopstip en maar eenmalig niet het kwartet doelpunten volmaakte.

Wij wilden eens testen of ons goede gevoel bij Wöber terecht is, zeker als daar deze zomer 7,5 miljoen euro tegenover stond. We kunnen daarvoor terecht bij Opta Sports, dat allerlei databestanden tot zijn beschikking heeft en boeiende conclusies kan trekken. Maar om te beginnen, pakken we een oude tweet erbij.

Opta ging direct na het vastleggen van Wöber op zoek naar zijn grote pluspunt. Wat blijkt? Wöber kan het hoogste percentage gewonnen persoonlijke duels, 70,4 procent maar liefst, overleggen van alle spelers die vorig seizoen minimaal vijftig duels in de Oostenrijkse Bundesliga aangingen.

Speler Club Duels Gewonnen Percentage
Wöber Ajax 32 25 78,1%
Frenkie de Jong Ajax 48 35 72,9%
Thesker FC Twente 40 29 72,5%
Van der Heijden Feyenoord 67 48 71,6%
Midtsjø AZ 33 23 69,7%

Afbeelding 1: Topvijf van spelers in de eredivisie met het hoogste percentage gewonnen duels.

Zo’n statistiek is leuk in Oostenrijk, maar hoe zit dat op eredivisieniveau? Nou, Wöber wint in de eredivisie vooralsnog 78,1 procent van zijn persoonlijke duels. Een flinke stijging, op een hoger niveau. Net als in het shirt van Rapid Wien is Wöber ook in de eredivisie koploper als het aankomt op winstpercentage van persoonlijke duels, zie tabel 1. Tussendoortje: de hoge klassering van Frenkie de Jong is best opvallend.

Het is een goede zaak dat Wöber verdedigend zo sterk is, want hij werd nu eenmaal naar de Johan Cruijff Arena gehaald als vervanger van Davinson Sánchez. Omdat Wöber pas vier wedstrijden speelde en er dus weinig data beschikbaar is, kunnen we nog geen goede vergelijking maken met de Colombiaan.

We komen daarom niet aanzetten met kekke tabellen en doen evenmin beweringen met droge ogen, maar op het eerste gezicht doet Wöber in het pure verdedigen niet onder voor Sánchez. Wöber wint gemiddeld 6,8 duels per 90 minuten, Sánchez kwam tot 5. Tackelen gaat de Oostenrijker ook goed af: 1,62 gewonnen tackles per wedstrijd tegenover 1,04.

De passnauwkeurigheid van Sánchez op de helft van de tegenstander lag dan wel weer hoger – 83,5 procent om 69,8 procent – maar daar kunnen ook zaken aan ten grondslag liggen als locatie van de laatste linie, de manier waarop het elftal druk zet en ga zo maar door. Voor een goede vergelijking tussen de twee moet Wöber toch echt eerst veel meer speelminuten maken.

Speler Passes Succesvol Nauwkeurigheid
Ziyech 152 107 70,4%
Schöne 107 87 81,3%
Veltman 99 78 78,8%
Neres 98 76 77,6%
Viergever 97 67 69,1%
Wöber 96 67 69,8%
Van de Beek 90 55 61,1%
De Ligt 62 50 80,6%
Huntelaar 58 39 67,2%
Onana 54 16 29,6%

Tabel 2: Een overzicht van de passes die Ajacieden versturen op de helft van de tegenstander.

Toch is het interessant dat we nu zijn aanbeland op het vlak van passnauwkeurigheid. Een verdediger van Ajax moet immers niet alleen verdedigend zijn mannetje staan, hij moet ook een goede pass in de benen hebben. Ook dat gaat Wöber goed af. Bestudeer tabel 2 maar eens nader.

We vergelijken Wöber vanaf nu met Matthijs de Ligt, omdat dit duo binnen de lijnen min of meer dezelfde rol heeft en in maand oktober gezamenlijk het blok achterin vormde. Het blijkt dat Wöber, ondanks 37 speelminuten minder, meer passes verstuurde richting de helft van de tegenstander en, op basis van absolute aantallen, ook succesvoller was.

Daar staat tegenover dat De Ligt, net als Sánchez eerder, ver bij het eigen doel vandaan meer succesvolle passes verstuurt. De Ligt scoort 81 procent goede passes, Wöber blijft dus steken op 69,8 procent. Als we de passing van De Ligt en Wöber willen vergelijken, is het raadzaam om dit in een graphic samen te vatten.

 

Afbeelding 1 en 2: Passmap van Wöber (links/boven) en De Ligt (rechts/onder) op basis van dit seizoen.

De afbeeldingen 1 en 2 tonen alle passes naar voren van De Ligt en Wöber. Een zwarte lijn is een succesvolle pass, de rode lijn vormt een mislukte bal. Het is goed om te weten dat het gaat om alle passes die dit eredivisieseizoen zijn verstuurd, dus niet alleen de maand oktober.

Je ziet bij Wöber goede wil, maar de uitvoering kan nog een stukkie beter. Het valt alvast te prijzen dat hij als linker centrale verdediger zoveel naar voren wil en durft te spelen. Als hij er nu ook voor kan zorgen dat zijn passing verbetert en de nauwkeurigheid toeneemt tot het niveau van De Ligt, dan kan Ajax aanvallend nog veel meer profijt trekken van de aanwezigheid van Wöber en zijn drang naar voren.

De Ligt passt veel nadrukkelijker diagonaal richting links, zoals Marcel Keizer ook graag ziet, maar dit kan ermee te maken hebben dat Amin Younes en Hakim Ziyech links staan. Dat het diagonaal passen niet gemakkelijk is, blijkt wel uit de rode lijnen van De Ligt. ‘Schuine’ passes leveren meer rode lijnen op dan recht vooruit spelen, wat meer zwarte lijntjes oplevert.

Spelers als Younes en Ziyech creëren dit seizoen de meeste kansen voor Ajax. Het is dus zaak om hen zoveel mogelijk aan de bal te laten komen. Zoals je in de graphic kunt zien, zoekt Wöber veelvuldig de linkerzone voor hem. Andersom wordt David Neres uiteraard ook graag ‘gevoed’. Er is dus nog wat werk aan de winkel voor de nieuweling om zo’n tien procent succesvoller te gaan passen, vooruit dan wel diagonaal, maar hij houdt zich al goed staande.

Binnen vier potjes in Ajaxshirt blijkt Wöber van toegevoegde waarde. Je zou denken dat die toegevoegde waarde alleen nog maar groter gaat worden.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >