Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

De cijfers van Frenkie en Ziyech onder een vergrootglas

We kunnen er niet omheen om nog even terug te blikken op Ajax - Roda JC. Er kan best eens een wedstrijd in 5-1 eindigen, maar zelden maakte een wedstrijd met die uitslag zo veel tongen los als nu. Ajax begon namelijk pas te draaien toen Frenkie de Jong inviel.

28 november 2017 - 15:54
UsershyraDesktopajax_dataimages4d3c17e61037568360ad9203094a418e_normal
Frenkie hield niet alleen de gemoederen bezig, ook de verdedigers van Roda. © Ajax Images

Door Kevin Van Nunen

De eerste helft van Roda-thuis was het aanzien niet waard, daar zijn de Ajacieden het vast allemaal over eens. En dat gebeurt niet vaak, dat we het met z’n allen eens zijn. We zijn het er waarschijnlijk ook over eens dat Frenkie het verschil maakte.

Daarom wordt het tijd op zijn invalbeurt in te zoomen, want waarom lukte het wel met Frenkie erbij en niet toen Hakim Ziyech in zijn eentje voor aanvallende impulsen moest zorgen? Slordigheid en balverlies zijn een deel van het antwoord, de tactische omzetting maakt het plaatje compleet.

Over die tactische omzetting hebben we het maandag al gehad, op basis van passmaps en xG-plots. Klik op de link hierboven om die analyse te checken, dan richten we ons in deze analyse puur op het spel van Frenkie en Ziyech via data van Opta Sports

Het verhaal van Ziyech was dat hij de ene na de andere bal verspeelde, in hoeverre zien we dat terug in de cijfers?

  • Ziyech had een passnauwkeurigheid van slechts 75, het laagste van alle basisspelers
  • Ziyech creëerde, zoals zo vaak, echter de meeste kansen voor medespelers: vijf stuks
  • Ziyech leed 35 keer balverlies, geen enkele andere Ajacied kwam boven de 16 maal

Het verhaal van Frenkie was dat hij drie assists voor zijn rekening nam, een unicum voor een invaller. Welke cijfers scoort Frenkie?

  • Frenkie noteerde met een passnauwkeurigheid van 94 procent het beste aan Ajaxzijde
  • Frenkie creëerde een kans minder dan Ziyech, maar wel vier stuks in een helftje
  • Frenkie verloor tijdens 45 minuten speeltijd vier keer de bal
Jaar Passnauwkeurigheid Balverlies Gecreëerde kansen
16/17 76% 25 3,9
17/18 75% 30 4,2

Tabel 1: Diverse statistieken van Ziyech in balbezit.

Het balverlies van Ziyech is een groot thema. Valt er een trend te ontdekken? Dat val wel mee, blijkt uit tabel 1. Ziyechs passnauwkeurigheid is slechts een procentpunt minder dan vorig seizoen. Misschien dat het meer opvalt vanwege absolute aantallen, want hij raakt gemiddeld per wedstrijd wel vijf ballen extra kwijt. Hier kan Ziyech weer tegenover zetten dat hij meer kansen creëert en nog niet eens halverwege het seizoen al 8 assists op zijn naam heeft staan.

 

Afbeelding 1 en 2: De passmaps van Ziyech (links/boven) en Frenkie (rechts/onder) tijdens Ajax - Roda JC.

Als we Ziyechs passmap erbij pakken om te kijken waar hij precies de bal verspeelt, valt op dat dit echt op het middenveld gebeurt. Check afbeelding 1. We tellen toch zeker een stuk of tien lijntjes rond de middenlijn. Dat is eigenlijk iets te vroeg op het veld. Ook geven de korte lijntjes aan dat het niet om de meest ingewikkeld ballen gaat, wat weer overeenkomt met het gevoel van de Ajacieden op de tribune.

Schakelen we door naar de passmap van Frenkie, die staat weergegeven in afbeelding 2. Grappig genoeg speelt hij veel minder ballen rondom de vijandelijke zestien. De invaller verlegt het spel voornamelijk richting zijkanten en speelde niet echt ballen richting het doel. Dit maakt het wat gemakkelijker om de bal binnen de ploeg te houden, merken we in alle eerlijkheid op. We nemen wel onze hoed af, want dankzij Frenkie kwam er tempo in het spel en werd de bal sneller verplaatst.

Statistiek Eerste helft Tweede helft Totaal
Doelpunten 1 4 5
Schoten 5 17 22
Schoten op doel 1 7 8
Schoten binnen 16 3 15 18
Schoten buiten 16 2 2 4
Voorzetten open spel 10 5 15
Passnauwkeurigheid 84% 88% 86%
Balbezit 60% 69% 65%

Tabel 2: De verschillen tussen de eerste en tweede helft tijdens Ajax - Roda JC.

Frenkie voorzag het spel van Ajax tijdens zijn invalbeurt sowieso van een impuls, want bekijk in tabel 2 de verschillen tussen de eerste en tweede helft maar eens. Uiteraard maakt de switch van 4-3-3 naar 4-2-3-1 een verschil, maar je kunt het inbrengen van Frenkie moeilijk negeren.

Wat je ziet is dat in de tweede helft, dus met Frenkie op het veld, het aantal voorzetten vanuit open spel een stuk lager ligt. Dat is een goed teken! Het is niet in beton gegoten, maar een hoog aantal voorzetten vanuit open spel is over het algemeen een teken van machteloosheid, omdat het anders blijkbaar niet lukt om in de buurt van het doel te komen. En inderdaad, Ajax kreeg pas in de 45ste minuut zijn eerste grote kans.

  Speler Assists Minuten Minuten per assist
1 Frenkie 5 479 96
2 Azzaoui (Willem II) 4 549 137
3 Vejinovic (AZ) 4 557 139
4 Ziyech 8 1170 146
5 Neres 5 753 151

Tabel 3: Spelers in eredivisie die minste minuten nodig hebben voor assist.

Tot slot nog even over de assists van Frenkie. De invaller gaf er dit seizoen 4, de teller van Ziyech staat al op 8. Maar als je het omrekent naar minuten, zoals in tabel 3, krijgen we toch een iets ander beeld. Frenkie heeft van alle spelers in de eredivisie de minste minuten nodig om een doelpunt voor te bereiden.

Frenkie geeft iedere 96 minuten speeltijd een assist, Ziyech heeft hier 146 minuten voor nodig en David Neres zet om de 151 minuten een treffer in de steigers. Dat is echt top! Het is sowieso een goed teken dat we op deze ranglijst drie Ajacieden spotten.

Overigens zal de frequentie van Frenkie’s assists als hij meer speeltijd krijgt nog wel iets afnemen, want dit valt gewoon niet vol te houden. Tenzij Ajax iedere week een keertje of vier blijft scoren, maar dat kunnen we ons gezien het programma eerlijk gezegd niet voorstellen.

We blijven het in de gaten houden en komen er te zijner tijd op terug!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >