Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Hoe zeker is Van de Beek van zijn basisplaats?

Het is tijd om het over Donny van de Beek te hebben. We vinden Donny een beetje ‘een moeilijk geval’. Hoe moet je hem beoordelen, met wie kun je hem vergelijken, waar ligt zijn kwaliteit? Een grondige analyse!

22 november 2017 - 13:48
UsershyraDesktopajax_dataimages7d76b0575269a017dd0729616e503995_normal
Het is en blijft moeilijk om de voetballer Van de Beek te typeren. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

We merken in de intro weliswaar op dat Donny ‘een moeilijk geval’ is, maar begrijp ons goed. Geen kwaad woord over Donny! Hij is een jongen van de club en terecht populair op de tribunes. Wat dat betreft is hij de ideale opvolger van Davy Klaassen, maar is hij dat ook tussen de lijnen?

Van de Beek groeide dit seizoen uit tot vaste waarde, al zette Marcel Keizer hem ernaast tegen FC Utrecht. Dat zorgde voor wat opschudding, niet in de laatste plaats bij Donny zelf. Hij had er wat moeite mee om op de bank plaats te nemen. Zo veel moeite zelfs dat Keizer er in Breda op terugkwam.

Wat er precies was gebeurd, bleef een beetje boven de markt hangen. De trainer gaf na het oefenduel met Borussia Mönchengladbach een toelichting. Donny was teleurgesteld, en niet zo’n beetje ook. Dat Ajax ook nog eens verloor terwijl hij vanaf de bank toekeek, maakte zijn humeur er vast niet beter op.

Misschien waren Donny’s drie doelpunten tegen NAC in die zin geen toeval. Donny gaf al toe dat hij extra getergd aan de aftrap verscheen en als NAC dan vervolgens alle ruimte biedt aan de Ajacieden, is het natuurlijk een koud kunstje om een grote score (0-8) neer te zetten.

Maar goed, tijd om het vergrootglas erbij te pakken. We vernamen dat de mannen van Opta Sports onderling ook een gezonde discussie voerden over Van de Beek, dus deze analyse lijkt precies op het goede moment te komen. Wie, wat, waar en hoe wat betreft Donny?

Zoals we al opmerkten begon Donny tegen Utrecht op de bank, maar verder is hij een vaste waarde binnen de opstellingen die Keizer maakt. Van de Beek speelde 907 van de mogelijke 1080 speelminuten en dat is helemaal niet weinig, als je bedenkt dat de trainer nog zoekende is en er twee De Jongs, Frenkie en Siem, staan te trappelen van ongeduld.

Ook de rolverdeling op het Ajaxmiddenveld lijkt langzaam maar zeker duidelijk te worden. Hakim Ziyech is de creatieve man, Lasse Schöne de meest controlerende van het trio en Van de Beek de verbindingsman tussen aanval en verdediging. Je zou hem kunnen omschrijven als een typische ‘nummer 8’.

Statistiek Aantal
Wedstrijden 12
Basisplaatsen 11
Invalbeurten 1
Speelminuten 907
Doelpunten 4
Assists 1

Tabel 1: De aanvallende statistieken van Van de Beek in kaart gebracht.

Hierboven staan de aanvallende cijfers van Van de Beek weergegeven. De waarden zijn omgerekend naar ‘per 90 minuten’, omdat je op deze manier een goede vergelijking kunt maken met andere Ajacieden. Beschouw deze cijfers als een startpunt voor wat komen gaat.

Afbeelding 1: Vergelijking van de aanvallende statistieken van de Ajaxmiddenvelders.
* Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Schrik niet van bovenstaande afbeelding. Er is nogal veel informatie in verwerkt, dus kijk er even rustig naar. Het betreft de aanvallende statistieken van alle middenvelders dit seizoen – exclusief Dolberg als nummer 10 – en de kleur van een cel geeft aan hoe ‘goed’ de betreffende speler op een onderdeel scoort ten opzichte van zijn ploeggenoten.

Als je het zo bekijkt, zijn er middenvelders binnen de selectie met een grotere bijdrage als Ajax ten aanval trekt. Siem de Jong steekt er met kop en schouders bovenuit op het gebied van schoten op doel, doelpunten en balcontacten in de vijandelijke zestien. Het had alleen nog meer voor Siem gepleit als hij tegen Utrecht niet zo slordig was in zijn aannames…

Ziyech laat zich aanvallend het meest gelden qua schoten en gecreëerde kansen, al is het wel zo dat de spelmaker uit alle hoeken en standen schiet waardoor dit beeld enigszins vertekent. We hechten daarom iets meer waarde aan de kansen die hij creëert en dat zijn er per wedstrijd toch echt twee meer dan Van de Beek.

Dan hebben we nog Frenkie de Jong en Schöne. Frenkie is de onbetwiste passer van het stel, controleur Schöne is niet zozeer de man die we moeten beoordelen op zijn impuls als Ajax aanvalt. Voorlopige conclusie: Van de Beek blinkt eigenlijk niet echt ergens in uit en stelt zelfs een beetje teleur als het aankomt op de kansen die hij creëert.

Statistiek Aantal Per 90 minuten
Duels 105 10,4
Gewonnen duels 54 5,4
Tackles 21 2
Gewonnen tackles 14 1,4
Intercepties 16 1,6
Balveroveringen 71 7,1

Tabel 2: De verdedigende statistieken van Van de Beek in kaart gebracht.

Zoals we opmerkten, moet een ‘nummer 8’ niet alleen aanvallen, maar ook verdedigen. Bewijst Donny zijn waarde dan in verdedigend opzicht? We trappen af met de algemene statistieken, wederom ‘per 90 minuten’, van Van de Beek en daarna duiken we de diepte in.

Afbeelding 2: Vergelijking van de verdedigende statistieken van de Ajaxmiddenvelders.
* Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Hierboven zie je opnieuw een afbeelding waarvan je niet moet schrikken. Dit keer gaat het dus om de cijfers op verdedigend vlak van Donny en de anderen. Qua duels doet alleen Siem het minder goed dan Van de Beek, qua balveroveringen blijft hij achter bij Schöne en Ziyech. Hij scoort wel aardig qua tackles en intercepties.

Je merkt het al, het is nog steeds moeilijk om er een vinger op te leggen. Misschien dat hierin wel de reden schuilt dat Keizer het eens wilde proberen met Siem, maar dat idee liep op niets uit door de goede tactiek van Utrecht. Daardoor kwam Siem totaal niet uit de verf en als hij dan zelf ook nog eens slordig is aan de bal, blijft er weinig over om op te bouwen.

  Van de Beek (17/18) Klaassen (16/17)
Schoten 1,8 1,9
Schoten op doel 0,7 0,7
Doelpunten 0,4 0,4
Passes 55,9 42,6
Succesvolle passes 45,2 34,1
Gecreëerde kansen 1,4 1,8
Assists 0,1 0,3
Balcontacten in 16 2,9 3,8
Duels 10,4 7,9
Gewonnen duels 5,4 3,8
Tackles 2 1,7
Gewonnen tackles 1,4 1,3
Intercepties 1,6 1,0
Balveroveringen 7,1 5,7

Tabel 3: Een vergelijking van aanvallende en verdedigende statistieken van Van de Beek en Klaassen.

Om het plaatje helemaal compleet te maken, is het goed om de cijfers van Van de Beek en Klaassen nog naast elkaar te leggen. Dit levert, zoals je wellicht al opmerkt op basis van tabel 3, toch wel een verrassende wending op. Donny’s cijfers zijn beter dan die van Klaassen.

Donny scoort weliswaar beter dan Davy, dit zegt natuurlijk niet direct dat hij een betere speler is dan Klaassen. Het zegt vooral dat hij een andere rol heeft dan Klaassen, zoals ook wel blijkt uit de verdeling van ‘gewonnen’ onderdelen, en dat hij in die rol niet per se beter is dan zijn teamgenoten. Dankzij NAC-uit vertekenen sommige scores van Donny ook nog een beetje.

Donny is en blijft ‘een moeilijk geval’. En als Keizer opmerkt dat het middenveld van NAC-uit heus niet de rest van het seizoen in deze formatie blijft voetballen, doet dit vermoeden dat er verder wordt gezocht. En dat Donny er nog wel eens naast kan komen te staan, als het zo uitkomt.

Dat biedt anderen de kans om het beter te doen. Siem greep die kans niet, maar misschien zegt dit juist wel iets over Donny.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >