Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Een Amsterdamse derby hoort in de stad!

Je voelde het natuurlijk allang aankomen. En nu is het dan ook bevestigd. Het bekerpotje tussen De Dijk en Ajax wordt afgewerkt in Volendam. Hier breekt mijn klomp van. Hoe bestaat het dat een Amsterdamse derby buiten de stad wordt gespeeld?!

03 oktober 2017 - 12:19
UsershyraDesktopajax_dataimages355627f6471b03d4688c0c70e8e25112_normal
Blind maakte eind 2008 in Volendam zijn debuut namens Ajax. © Pro Shots

Het is onwijs leuk om met Ajax een wedstrijdje in Volendam te spelen. Eerlijk waar, geen kwaad woord. Visje happen op De Dijk, wedstrijdje kijken, alles lekker relaxed. Een uurtje na het debuut van Daley Blind in 2008 heb ik zelfs nog met vrienden een foto in klederdracht laten maken, alles erop en eraan.

Als niet FC Volendam maar De Dijk de thuisclub is, verandert het plaatje compleet. Dan wil ik niet naar Volendam. Dan wil ik het liefst naar de Schellingwouderdijk. Helaas kan dat niet, de politie vindt het te onveilig. Geen probleem, alle begrip voor. Al gebeurt het deze editie van het bekertoernooi wel een beetje erg vaak dat amateurs moeten uitwijken.

Gelukkig zijn er in Amsterdam voldoende alternatieven. JOS/Watergraafsmeer heeft allang laten zien hoe het hoort. Het Olympisch Stadion blijkt ook gewoon beschikbaar en anders kan ik zo veel meer sportparken opnoemen. Goed Genoeg van AFC bijvoorbeeld, desnoods De Toekomst. Maar Volendam? Ik snap er helemaal niets van, het klopt ook van geen kant.

De Dijk gaat er prat op een echte Amsterdamse club te zijn, in tegenstelling tot Ajax waar het zou wemelen van toeristen.

Ik dacht dat we na Scheveningen-uit onze portie gekkigheid wel hadden gehad voor dit bekertoernooi. Een Amsterdamse derby, ergens in de stad, waar dan ook, had de Zuid-Hollandse flater meer dan goed gemaakt. Zo doen we dat in Amsterdam, wij kunnen het wel. Niet dus...

De Dijk stelt zelf dat de keuze voor het Kras Stadion een keuze is voor de gemakkelijkste optie. Dat kan best kloppen, de amateurs hebben nauwe banden met Volendam. Niet alleen vanwege Jeroen Verhoeven en Jack Tuyp, er zijn meer spelers opgepikt. Dat ook nog eens op kunstgras wordt gespeeld, is gezien de clubvoorkeur een toevallige bijkomstigheid die ook nog eens goed uitkomt.

In de volgende ronde is het Olympisch Stadion wel weer een optie. Het zal vast met de beschreven glimlach zijn opgemerkt door De Dijks voorzitter Ton Langelaar, maar ik trek dit slecht. Heel erg slecht. Als je deze wedstrijd echt op historische grond wilt spelen, kun je dat regelen. Zo simpel is het.

De Dijk gaat er prat op een echte Amsterdamse club te zijn, in tegenstelling tot Ajax waar het zou wemelen van toeristen buiten de ring. Grote woorden zijn leuk, wij Ajacieden gebruiken ze regelmatig, maar sluit met je spelersbus dan niet zelf aan in de rij van bussen vol Japanners die on and off hoppen tussen kaasfabriek en vissersdorp.

Mochten De Dijk en JOS/Watergraafsmeer elkaar ooit nog eens treffen in een derby op een ouderwets sportpark, dan weet ik wie mijn support verdient.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >