Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Dijks verdient meer dan hoongelach

Indrukwekkende stappen vanonder een eveneens indrukwekkend en groot lichaam. Een bebaarde reus dendert op De Toekomst achter een rappe Almere City-speler aan, achterhaalt ‘m eenvoudig en loopt hem tegen het gras. De reus heet Mitchell Dijks en hij vindt zichzelf plots terug op een maandagavond in de Jupiler League.

17 oktober 2017 - 15:20
UsershyraDesktopajax_dataimages7bec4749bfc339521fe99af084bc357a_normal
Dijks op maandagavond: buffelen, rennen, koppen, coachen en kleunen. © Pro Shots

Ik heb Dijks al zo vaak zien spelen, maar vanaf de Bobby Haarms-tribune op Sportpark De Toekomst valt me pas echt op hoe groot de verdediger is. Hij torent werkelijk boven alles en iedereen uit. Hij is aanwezig, coacht z’n medespelers duidelijk hoorbaar en doet zichtbaar, net als in Ajax 1, z’n stinkende best. “Mitta, Mitta!” klinkt het regelmatig als hij aan de bal is.

Het verhaal Dijks bij Ajax blijft bijzonder. Via uitstapjes bij sc Heerenveen en Willem II werkt hij zich zomaar in de basis bij Ajax 1, als vervanger van de huilerige Nicolai Boilesen. De fans zijn aanvankelijk best positief, maar dat is ook omdat ze Boilesen goed zat zijn. Toch draait Dijks niet onaardig. Frank de Boer noemt hem zelfs de ‘beste linksback van Nederland’. Zelfs Oranje wordt voorzichtig genoemd… En ‘die voorzetten zijn ook zo gevaarlijk’, wordt dan nog geschreven.

Dat was toen. Nu is alles anders.

Peter Bosz ziet in Dijks helemaal niet de beste linksback van Nederland en start Project Sinkgraven op. Dijks vertrekt op huurbasis naar Norwich en bekijkt de Europese Ajax-successen van grote afstand. Ondanks interesse vanuit Engeland, keert Dijks uiteindelijk toch terug in Amsterdam. Een rugnummer krijgt hij niet. Het lijkt einde verhaal, maar aangezien Ajax omhoog zit op linksachter, wordt Dijks toch weer noodgedwongen uit de mottenballen gevist. “Een opvallend succes op de transfermarkt”, schrijft De Telegraaf daarover.

Aangezien Ajax omhoog zit op linksachter, wordt Dijks toch weer noodgedwongen uit de mottenballen gevist.
 

En zo staat de man zonder rugnummer plots weer in de basis van Ajax 1. Hij stelt een ‘vertrouwen te krijgen’ van Marcel Keizer en ‘wil gaan voor z’n kans’. Na het succesjaar onder Bosz zijn de verwachtingen echter stukken hoger. We doen op de tribunes en daarbuiten plots lacherig over Dijks. En die voorzetten komen ook niet meer uit de verf. Hij wordt mikpunt van spot. Symbool voor zo’n beetje alles wat er fout gaat bij de club.

Ik weet ook wel dat hij eigenlijk niet goed genoeg is voor Ajax. Dat weet Ajax zelf ook en ja, dat had Dijks misschien zelf ook moeten weten. De linksback speelt tijdelijk bij gebrek aan beter. Zo simpel is het. Dat is de linksback natuurlijk geen seconde aan te rekenen. Ajax had z’n huiswerk weer eens niet af. Keizer wist dat en hield Dijks erbij. Zolang hij nodig was.

En dat blijkt niet lang. Max Wöber is inmiddels ‘bijgespijkerd’ en Daley Sinkgraven is op de weg terug. Dijks vindt zichzelf afgelopen zaterdag al niet meer terug in de wedstrijdselectie voor Sparta-thuis. Sterker nog; twee dagen later moet hij opdraven bij Jong Ajax op een druilerige maandagavond. Zo snel gaat het dan. De reus op linksachter doet z’n stinkende best tegen Almere City. Grote stappen. Buffelen. Rennen. Koppen. Coachen. Kleunen.

Het verdient al met al meer waardering dan hoongelach.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >