Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Hoe terecht is de hetze tegen Veltman?

Joël Veltman scoort hoog als we een ranglijst opmaken van Ajacieden die kritisch worden benaderd. Slechts Amin Younes vormt concurrentie. Er worden bakken kritiek uitgestort over de aanvoerder, maar is dat terecht? In deze analyse geven we antwoord op die vraag.

19 oktober 2017 - 16:18
UsershyraDesktopajax_dataimagesf2a60859548507db0da90694c7bd3875_normal
Veltman doet zogenaamd weinig goed, maar blijkt best spierballen te hebben. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

“Ik heb het gevoel dat ik eerder kritiek krijg dan iemand anders. Dat is als aanvoerder alleen maar meer geworden,” liet Veltman zich begin dit seizoen ontvallen. Kritiek op Veltman is niet nieuw, het is bijna van alle tijden.

Vrijwel niemand ziet wat Veltman goed doet, wel wordt hij afgemaakt als er een keertje iets fout gaat. Is hij de laatste man, maar wordt hij uitgespeeld omdat er al eerder iets fout gaat? Grote kans dat Veltman wordt bedolven onder kritische opmerkingen.

Daar komt nog bij dat Kenny Tete er een spectaculaire speelstijl op nahoudt. De directe concurrent van Veltman voerde prachtige tackles uit, maar was niet goed thuis in het spelletje dat Peter Bosz wilde spelen. Ook onder Frank de Boer belandde Tete al op de bank.

Grote kans trouwens dat Tete sowieso was vertrokken bij Ajax, of hij nou speelde of niet. Het is in ieder geval onzin om het vertrek van Tete toe te schrijven aan Veltman, die kan er al helemaal niets aan doen.

Speler Club Balheroveringen
Ziyech Ajax 77
Thomas PEC 73
Veltman Ajax 71
Schaars Heerenveen 70
Viergever Ajax 65

Tabel 1: Ranglijst van spelers in eredivisie met meeste balheroveringen.

Maar laten we eens inzoomen op de statistieken van Veltman. We hebben Opta Sports om input gevraagd… en eigenlijk zijn de cijfers van Veltman gewoon dikke prima, wat het alleen maar gekker maakt dat hij zoveel kritiek op zijn bordje krijgt.

Laten we eens beginnen met een lijstje waarop hij niet bovenaan staat, anders ligt het er wel heel dik bovenop. Het gaat om balveroveringen, zie tabel 1. Slechts twee spelers pakten vaker de bal af dan Veltman, het gaat om Hakim Ziyech en Ryan Thomas van PEC Zwolle. Veltman is wel de eerste verdediger op het lijstje.

Speler Club Duels gewonnen Duels aangegaan %
Veltman Ajax 69 110 62,7%
Johnsen ADO 64 136 47,0%
Thomas PEC 64 97 66,0%
Bruins Excelsior 61 121 50,4%
Bakker ADO 61 106 57,6%

Tabel 2: Spelers in de eredivisie met de meeste onderling gewonnen duels.

Schakelen we door naar onderlinge duels. In tabel 2 vinden we Veltman zelfs terug op de eerste plek. Veltman wint van alle spelers in de eredivisie de meeste duels en als we de toptien bekijken, is ook zijn winstpercentage dik in orde. Ook hier scoort Thomas net iets hoger.

Speler Club Tackles gewonnen Tackles ingezet %
Veltman Ajax 25 32 78.1%
Svensson AZ 24 27 88,9%
Breukers Heracles 23 27 85,2%
Vejinovic AZ 23 26 84,6%
El Makrini Roda JC 22 26 84,6%

Tabel 3: Spelers in de eredivisie met de meest gewonnen tackles, inclusief percentage.

We stipten net al even de spectaculaire tackles van Tete aan, maar de cijfers van Veltman zijn altijd beter geweest. Ook hierin is hij lijstaanvoerder. Check Tabel 3. Veltman staat op 25 gewonnen tackles, het meeste van iedereen. Qua percentage scoort hij wel iets minder, zo eerlijk moeten we zijn.

Dat waren de cijfers als het aankomt op verdedigen, laten we nu eens kijken naar de statistieken als Veltman de middenlijn oversteekt. We weten dat de rechtsback tegen Sparta in ieder geval een waardeloze voorzet gaf, waarna direct een fluitconcert opstak, maar ook hier hoeft Veltman zich nergens voor te schamen.

Speler Succesvolle voorzetten Alle voorzetten %
Ziyech 5 23 21,7%
Veltman 4 12 33,3%
Younes 4 12 33,3%
Kluivert 3 14 21,4%
VDBeek 3 7 42,9%
Neres 2 7 28,6%
Dijks 1 23 4,4%
Schöne 1 10 10,0%
Cerny 1 4 25,0%
Huntelaar 1 3 33,3%
Viergever 0 3 0,0%
Dolberg 0 2 0,0%
Frenkie 0 1 0,0%

Tabel 4: Ajacieden met de meeste voorzetten uit open spel, inclusief percentage.

Veltman hoeft in tabel 4 namelijk alleen Ziyech voor zich te dulden als het gaat om succesvolle voorzetten uit open spel. Vooral als je het vergelijkt met de backs op de linkerflank, Mitchell Dijks en Nick Viergever, scoort hij stukken beter. Wie weet is dat ook de reden dat er kansen liggen voor de teruggekeerde Daley Sinkgraven, maar dat terzijde.

Ook als het gaat om gecreëerde kansen staat Ziyech bovenaan, maar dat zal niemand verrassen. Wat op basis van tabel 5 wellicht wel wenkbrauwen doet fronsen, is dat Veltman op dit vlak net zo goed de hoogste geklasseerde verdediger is. De rechtsachter creëerde tot dusver zelfs meer kansen dan David Neres (in minder speelminuten), al hopen we dat de Braziliaan spoedig stijgt.

Speler Kansen gecreëerd
Ziyech 37
Younes 16
VDBeek 11
Frenkie 9
Huntelaar 9
Veltman 9
Cerny 9
Schöne 9
Kluivert 7
Dolberg 7
Neres 7
Viergever 6
Dijks 5

Tabel 5: Overzicht van Ajacieden die de meeste kansen creëren voor teamgenoten.

Als je het zo bekijkt, beschikt Ajax met Veltman over een prima kracht. Toch krijgt hij niet de waardering die op basis van statistieken terecht zou zijn. Waar komt dit toch vandaan? Ja, er zit nog wel eens een foutje tussen. Veltman had het vorig seizoen best wel eens moeilijk tijdens de succesvolle Europese campagne en pakt hier en daar een rode kaart. Dat gebeurde Tete trouwens ook wel eens.

Een antwoord op deze vraag kan ook zijn dat de verwachtingen rond Veltman bij zijn doorbraak wel erg hoog waren. Veltman genoot toen de status die Matthijs de Ligt nu geniet, het kon allemaal niet op. Hij speelde na verloop van tijd steeds minder foutloos. In navolging van het Frank de Boertje was ook het Veltmannetje geboren.

Misschien speelt uitstraling ook een rol. Veltman is meer een ideale schoonzoon dan een boefje, er kleeft gewoon niet zo veel spanning aan hem. Is Joël gewoon een beetje te doorsnee, wat van hem een gemakkelijk ‘slachtoffer’ maakt?

De kans dat Veltman de Europese top haalt, schatten we niet zo groot. Dat is deze dagen toch maar voor weinig Ajacieden weggelegd, zelfs Davy Klaassen – die meer dan ooit klaar was voor een stap hogerop – komt uit bij subtopper Everton en beleeft er echt geen gemakkelijke start.

Dat is nog geen reden een Ajacied zo af te fakkelen als in de comments onder een gemiddeld nieuwsbericht. Zelfs als Veltman een regenboogband draagt of af en toe de toss verliest is dat voor sommigen reden weer los te gaan. Deze analyse zal ook wel het een en ander losmaken.

Maar wie heeft krijgt Veltman er ook een enkele fan bij. Het zou niet onverdiend zijn.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >