Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

De ervaring van Lasse of het talent van Frenkie?

“Het was een prima dag voor Lasse,” concludeerde Marcel Keizer zondag in Heerenveen. De controleur bracht de rust waar Ajax zo’n behoefte aan had en benutte een penalty. Maar wie is de betere keuze op de lange termijn: Lasse Schöne of Frenkie de Jong?

05 oktober 2017 - 16:38
UsershyraDesktopajax_dataimagesa2ae6c69d1b4eda8c28f8db47f2668b3_normal
Draaien en keren, dat doet Frenkie de hele wedstrijd. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Het moge duidelijk zijn dat Keizer nog altijd zoekende is naar zijn ideale elf. De ruime winstpartij op sc Heerenveen (4-0) verandert daar weinig aan, al is het maar omdat Ajax hopelijk niet zijn beste wedstrijd speelde. We willen eerder concluderen dat het schip is gestabiliseerd.

De inbreng van de 31-jarige Schöne viel zeker nuttig te noemen, al speelde hij geen opvallende pot. “Lasse heeft er gevoel voor, een nummer zes hoeft niet altijd zichtbaar te zijn om terug te kunnen kijken op een goede wedstrijd,” verduidelijkte de trainer.

Eens te meer staat Keizer na de interlands voor de keuze tussen Schöne en De Jong. Wij zijn benieuwd of de statistieken inzicht kunnen bieden wie van de twee de beste optie is voor Ajax. Het antwoord van Opta Sports delen we met jullie in deze analyse.

Speler Wedstrijden Minuten
Schöne 10 664
De Jong 8 396

Tabel 1: Het aantal wedstrijden en speelminuten van Schöne en De Jong.

Houd er bij het lezen van dit artikel rekening mee dat er sprake is van een relatief kleine steekproef. Cijfers kunnen dus een beetje vertekenen. Het is alleen wel zo dat Keizer op basis van dezelfde gegevens tot een keuze moet komen, daarom blijft het interessant om te kijken hoe de vlag erbij hangt.

Schöne kwam tot dusver vaker en langer in actie dan De Jong in alle competities dit seizoen. Waar het aantal wedstrijden er nog redelijk positief uitziet is het aantal speelminuten van zowel Schöne als De Jong relatief laag. De Deen kwam ongeveer de helft van het totaal aantal minuten in actie, De Jong slechts een kwart.

Schöne Onderdeel De Jong
3,4 Schoten 1,1
1,5 Schoten op doel 0,5
0,4 Doelpunten 0
2,3 Gecreeërde kansen 2,7
0 Assists 0,2
1,8 Tackles 1,8
1,5 Tackles gewonnen 0,9
11,7 Duels aangegaan 11,6
5,3 Duels gewonnen 8,2
88 Balcontacten 92
1,4 Contacten in 16 3
69 Passes 75
60 Succesvolle passes 68
2 Dribbels 4,6
1,5 Succesolle dribbels 4,1

Tabel 2: Vergelijking op diverse onderdelen tussen Schöne en De Jong.

Als we kijken naar de prestaties tijdens deze speelminuten, blijkt dat Schöne slechts op een gebied echt uitblinkt: zijn doelgerichtheid. De Deen schiet per 90 minuten een stuk vaker dan Frenkie en is ook nog eens een stuk succesvoller. En hoewel Schöne meer tackles wint, doet De Jong verder niets onder als het gaat om het uitvoeren van verdedigende taken.

Opvallend is dat de twintigjarige Frenkie per 90 minuten maar liefst drie duels meer wint dan Schöne: 8,2 om 5,3. De Jong doet het op de vlakken van succesvolle passes, dribbels en gecreëerde kansen ook beter dan zijn Deense concurrent. Op basis van deze cijfers zou je zeggen dat het voor Keizer niet zo moeilijk is om een keuze te maken.

Vergeet alleen niet dat Schöne een joker kan inzetten: ervaring! Alleen Michel Breuer (330) en Arnold Kruiswijk (315) speelden van alle huidige spelers meer eredivisieduels dan Schöne (287).

Het is geen toeval dat de routinier van stal werd gehaald in de rust van Ajax - Vitesse, het is ook geen toeval dat Schöne in Heerenveen aan de aftrap stond en het is dus vast ook geen toeval dat hij de rust kon bewaren terwijl Ajax de ongeslagen status van Heerenveen weg voetbalde.

Hoewel De Jong een beter rapport heeft op de diverse aanvallende onderdelen van het spel, was Schöne in die 287 competitiewedstrijden betrokken bij maar liefst 125 goals. Het gaat om 67 doelpunten en 58 assists. We mogen zijn aanvallende kwaliteiten niet onderschatten, al moeten we ook niet vergeten dat Frank de Boer hem nog wel eens rechtsbuiten zette.

Misschien moest Schöne even wakker geschud worden. Het is een zeldzaamheid dat hij in de eerste weken van het seizoen vaste basisklant is. Het gebeurde onder De Boer, het gebeurde bij Peter Bosz en ook onder Keizer is het raak. Bij drie trainers op rij mag je spreken van een patroon.

Met de ervaring die Schöne heeft, mag je echter ook verwachten dat hij vanaf de eerste dag in staat is om te brengen wat er wordt verwacht. Zeker in deze belangrijke tijden voor Ajax, al waren en zijn de belangrijke tijden dit seizoen extra moeilijk, door de dramatische zomer die nog steeds nadreunt.

 

Afbeelding 1 en 2: Verschillen in passes naar voren tussen De Jong en Schöne.

Resteert de vraag: wat mag je, behalve controle, nu precies verwachten van een nummer zes bij Ajax? Positieve betrokkenheid bij het verplaatsen van het spel, is het antwoord. Als we kijken naar de verschillen in passes vooruit tijdens hun laatste wedstrijd met basisplek, komt er tussen Schöne en De Jong een duidelijk verschil naar voren.

De Jong verstuurde tegen Vitesse veel meer passes naar voren dan Schöne deed tegen Heerenveen. Als je de afbeeldingen zo bekijkt, lijkt het wel de omgekeerde wereld ten opzichte van het spelbeeld. De Jong verstuurde trouwens niet alleen veel meer passes, hij was ook nog eens een stuk zuiverder.

We hebben hiermee veel vragen beantwoord, maar één blijft gissen: wie krijgt van Keizer tegen Sparta een basisplaats?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >