Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Sunday Oliseh, olé, olé!

Sunday Oliseh is terug in Nederland, ik ben daar blij mee. De Nigeriaan is sinds deze week trainer van Fortuna Sittard. Een wonderlijke combinatie, maar daarom juist wel weer mooi. Voor mij is Oliseh vooral een speler uit de tijd dat ik voetbal echt begon te begrijpen.

Door Niels Pach
03 januari 2017 - 15:23
UsershyraDesktopajax_dataimages1101fc4c97898785724a77ff455dec9d_normal
Met een goed vreemdelingenlegioen werd Oliseh in 1998 kampioen. © Pro Shots

Ik ben opgegroeid met de gedachte dat Ajax de beste club is van de wereld. En in mijn beleving is dat ook altijd zo geweest. Dat krijg je als je als 8-jarig jochie Ajax de Champions League ziet winnen.

Van dat gouden Ajax zijn in seizoen 1997/1998 – ik ben inmiddels 11 en had door dat Ajax ook wel eens kon verliezen – alleen nog de broertjes De Boer, Danny Blind, Jari Litmanen en Edwin van der Sar over. Verder is het vooral een vreemdelingenlegioen samengesteld door Morten Olsen. Maar wel een heel goed vreemdelingenlegioen.

Ajax wordt kampioen met zeventien punten voorsprong op nummer twee PSV. Bedenk daar nog even bij dat Ajax het na het ontvangen van de schaal in Groningen een beetje laat lopen. Van de drie wedstrijden die het dat seizoen verliest, zijn er twee na de kampioenswedstrijd. Bovendien wint Ajax ook nog even in de bekerfinale met 5-0 van PSV.

In mijn beleving maakt het niet uit of Oliseh van dertig of vijftig meter schiet, de bal gaat er toch wel in.

Het is dus een goed stel. Oliseh maakt in dat team vooral indruk op me door zijn verwoestende afstandsschoten. In mijn beleving maakt het bij Oliseh niet uit of hij van dertig, veertig of vijftig meter schiet, de bal gaat er toch wel in.

Als ik nu zijn statistieken bekijk, zie ik dat hij in zijn eerste jaar zes keer heeft gescoord. Niet gek voor een verdediger. En dan kan hij ook nog eens verdedigen. Een soort Davinson Sánchez. Een fysiek sterke verdediger, niet een echt een Ajaxspeler, maar daarom juist wel fijn om naar te kijken.

Na zijn eerste seizoen bij Ajax ben ik fan. Als ik in de zomer het nieuwe uitshirt koop – je weet wel dat lelijke zwarte shirt met witte baan – besluit ik Oliseh achterop te laten zetten.

Of het aan dat lelijke uitshirt ligt, weet ik niet, maar een jaar later is Ajax niks meer. Oliseh en Ajax winnen nog wel de beker. De finale tegen Fortuna Sittard (2-0) blijkt later de een-na-laatste wedstrijd van Oliseh bij Ajax. Ik verlies hem vervolgens uit het oog.

Tot deze week. Hij is weer terug in Nederland en daarmee ben ik weer een beetje terug in mijn jeugd. Heb ik zowaar een reden om de prestaties van Fortuna Sittard in de gaten te houden.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >