Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Optie tot koop

De tijd begint te dringen. De transfermarkt is nog een kleine twee weken open, maar de competitie allang hervat. En Ajax heeft nog geen nieuwe vleugelspeler. Er wordt links en rechts gejaagd, maar er valt een woord dat me niet bevalt: huren.

19 januari 2017 - 13:12
UsershyraDesktopajax_dataimages4d0a76cbb5c3789b891f74b14a656ae3_normal
Het viel best wel tegen met Bojan in dienst van Ajax. © Pro Shots

De kwestie van huren of kopen speelt dit keer rond Gerard Deulofeu. Het wordt slechts kort aangestipt, dus het is moeilijk om de strategie van Ajax op juiste waarde te schatten, maar weer een huurling? Ik betwijfel of dat nou zo’n goed idee is.

Ik weet ook niet direct of het kopen van Deulofeu, voor een miljoentje of tien, een schot in de roos zal blijken. Het gaat aardig bergafwaarts met zijn carrière en hij is dit seizoen niet eens meer zeker van een basisplek bij Everton. ‘De Chagrijn’ kan best goed genoeg zijn voor de eredivisie.

Maar het hippe huren van de laatste jaren blijven voortzetten zie ik al helemaal niet zitten. Het blijkt niet zo’n succes, Ajax en huurlingen. Bojan Krkic en Isaac Cuenca kunnen erover meepraten en vergeet niet dat ook Niki Zimling een huurling was. Arek Milik is voorlopig de uitzondering die de regel bevestigt.

Er valt een woord dat me niet bevalt: huren.

Hoewel ik fan ben van de speler Bertrand Traoré, kan hij veel beter dan-ie tot dusver liet zien. Ik vraag me wel eens af of ‘vangnet’ Chelsea – een doorlopend contract in Londen – bewust of onbewust reden is voor de schijnbaar laconieke houding van de spits die al bijna het hele seizoen rechtsbuiten staat. Traoré speelt bij Ajax niet voor zijn toekomst.

En of het huren van de bijna fitte Tim Krul een meesterzet was? Ik denk dat we het daar wel over eens zijn. Het is gemakkelijk om een speler te huren, want je kunt weer even een (half) seizoentje vooruit, maar daarna zit je met hetzelfde probleem.

Een optie tot koop wordt door Ajax zelden tot nooit gelicht, waarna je bij het heropenen van de transfermarkt een nieuwe oplossing moet zoeken voor hetzelfde probleem. Ik hoopte dat die oplossing – een extra buitenspeler – er eind december al zou zijn en niet pas eind januari, zeker niet nu er termen als ‘doorschakelen’ vallen.

Het zou zomaar kunnen dat Ajax zondagavond nog steeds geen nieuwe buitenspeler heeft en een nog grotere achterstand op de koploper moet zien ongedaan te maken. Dat schiet toch niet op?

Een speler huren is als het plakken van een pleister, terwijl je de wond moet hechten.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >