Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Geef Ajax een nieuw gezicht!

Er is ophef in voetballand. Dit keer over het nieuwe logo van Juventus. En de gemiddelde voetbalsupporter vindt het drie strepen tellende plaatje in de vorm van een J niet mooi. Ik ben het daar niet helemaal niet mee eens. Ik vind het puur qua design een heel mooi logo, het klopt. Alleen het is geen logo voor een voetbalclub.

Door Niels Pach
17 januari 2017 - 14:34
UsershyraDesktopajax_dataimages6376341a1450123ec041ad8475a7c0d1_normal
Dit is voor een bedrijf een prima logo, maar niet voor een voetbalclub. © Juventus

Voor een bedrijf zou het een prima logo zijn. Maar een voetbalclub is geen bedrijf, hoe graag sommige bestuurders en sponsormannetjes dat ook willen denken. Bij een voetbalclub hoor passie, strijd en warmte. Dat ontbreekt bij de dubbele J van Juve.

Nu kan het logo van Juve me vrij weinig schelen, die hele club kan me weinig schelen. Dat heeft te maken met het dopinggebruik in 1996 en nog meer met mijn bezoek aan Juventus - Ajax in 2010. Ik vond de stad saai en de sfeer in en rond het stadion vervelend.

Waarom ik dan nu toch een stukje tik over de Oude Dame – die bijnaam is het enige mooie van de club – en haar logo? Door de discussie die maandagavond losbarstte, moest ik denken aan de al jaren durende discussie over het Ajaxlogo.

Je moet niet de ziel uit een logo halen.

Een groot deel van de Ajaxsupporters ziet graag de huidige elf streepjes verdwijnen en het vorige logo terugkeren. Bij het laatste onderzoek, in 2014, wilde 63 procent van onze leden het oude logo terug. Ik hoorde ook lange tijd bij die 63 procent, ik wilde niets liever dan het vorige logo terug.

Inmiddels denk ik er iets anders over. Ik wil nog steeds af van het huidige logo. Al word ik met de jaren wel iets genuanceerder, ik gedoog de smurf om het simpele feit dat het al jaren op het shirt staat. Maar als het verdwijnt hoeft het vorige logo wat mij betreft niet terug te keren. Ik ben groot voorstander van een nieuw logo.

En nieuw logo?! Ja, je leest het goed. Want hoe mooi ik het vorige logo ook vind, het is wel iets van vroeger. Een logo moet meegaan met de tijd, verandering is niet altijd slecht. Maar doe het dan niet zoals Juventus of zoals Ajax begin jaren negentig deed. Je moet niet de ziel uit een logo halen.

Ik zie het liefst dat het oude wordt gebruikt als basis van een nieuw logo. Nostalgie combineren met vooruitgang. Een mooi voorbeeld vind ik het logo van FC Twente. De tukkers hebben een strak logo, maar door de achtergrond weet je direct: dit is een voetbalclub. Bovendien verwijst het weer naar oudere logo’s.

Zoiets zie ik graag ook bij Ajax. Gelukkig sta ik hier niet alleen in. Op Ajax Netwerk hebben creatieve Ajaxsupporters al een hoop mooie – en lelijke – logo geplaatst, kijk zelf maar.

Nu maar hopen dat Ajax er eens serieus over wil nadenken. Daarbij is het verstandig om supporters om advies te vragen, daarmee voorkom je ophef zoals bij Juventus.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >