Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Droogte Dolberg houdt eigenlijk alleen anderen bezig

Een maand of twee geleden was Kasper Dolberg nog zo’n beetje het grootste talent van de wereld. En nu zou hij overschat zijn. Het kan hard gaan met de meningenmachine in de voetballerij. Zo hard als iemand omhoog gepraat kan worden, wordt hij ook weer afgekraakt.

25 januari 2017 - 10:50
UsershyraDesktopajax_dataimages4cae405030450149a24038f3a12cdb24_normal
Dolberg heeft er alle vertrouwen in dat doelpunten weer komen. © Pro Shots

Een mooi voorbeeld zijn de stellingen die Fox Sports de wereld in slingerde de afgelopen maanden. Bart Sanders verzamelde vier stellingen waarop in de afgelopen drie maanden kon worden gestemd voor het Foxprogramma Natafelen.

Zoals je hierboven ziet, gaat het van het ene uiterste naar het andere en dat is typerend voor hoe talenten worden benaderd. Drie goede wedstrijden en je bent een toptalent, drie mindere wedstrijden en je kan er niks meer van. De nuance ontbreekt in veel gevallen, terwijl het juist een kenmerk is van jonge speler dat ze wisselvallig presteren.

Kees Jansma, de presentator van Natafelen, belooft trouwens beterschap, waarvoor hulde. En het is ook wel even goed om te vermelden dat Fox zeker niet de enige is die talenten snel ophemelt en ook weer snel laat vallen. Dit was vooral een goed voorbeeld.

En het scheelt dat Dolberg gewoon rustig blijft. Hij laat zich geen vormcrisis aanpraten, net zo min als dat hij meeging in de hype aan het begin van het seizoen. “Ik heb vorig jaar bij Ajax onder 19 ook een mindere periode gehad zonder doelpunten,” zegt Dolberg in gesprek met het AD. “Daar moet ik aan werken. Maar daarna kwam het dus ook goed. Ik weet wat ik moet doen om het gevoel weer terug te krijgen. Focus houden en kalm blijven. Ik voel me vrij hoor, niet beperkt omdat ik een paar weken niet heb gescoord.”

En is het eigenlijk wel Dolbergs schuld dat hij al sinds zijn hattrick tegen NEC (20 november) droog staat? Of krijgt hij te weinig bruikbare ballen? We schakelen even naar statistiekenman Bart Frouws.

Zoals je ziet wisten de vleugelspeler hem in ieder geval tegen FC Utrecht nauwelijks te bereiken. Ook de middenvelders wisten Dolberg niet in gevaarlijke posities aan te spelen. Van de twaalf ballen die hij kreeg, waren er maar twee in het het strafschopgebied.

Moraal van het verhaal: het is verstandig om talenten niet al te snel op te hemelen. Bovendien is het maar de vraag op Dolberg de dingen nou echt slechter doet dan eerder dit seizoen. De tijd zal het leren.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >