Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De oprechte proefballonnetjes van Van Basten

Peter Bosz gaat met zijn selectie oefenen op shoot-outs. Er is weer video-arbitrage bij de duels in het KNVB-bekertoernooi. Proefballonnetjes, onderzoek van de KNVB naar een andere competitieopzet, jeugd die 6 tegen 6 moet spelen op een kwart veld… Is die veranderdrift in het voetbal nodig?

24 januari 2017 - 14:03
UsershyraDesktopajax_dataimagesf61841536ef503c3cb117439f6ba4009_normal
Wat als de videoscheids al bestond in de tijd van Sony Betamax? © Archief Ajax

Als supporter kon ik me wel vinden in de woorden van Liverpool-coach Jürgen Klopp, als reactie op de suggesties van FIFA-adviseur Van Basten. “In mijn ogen heeft deze geweldige sport, waar we allemaal zo van houden, geen nieuwe regels nodig.”

Ik heb een seizoenkaart, ga naar alle Europese duels van Ajax in de Arena en bezoek af en toe een uitwedstrijd. Ik verveel me bijna nooit. Ja, soms ben ik wel boos of geïrriteerd. Vaak gaat het dan over scheidsrechterlijke dwalingen of tijdrekken door een tegenstander die de spelersbus meteen al voor het eigen strafschopgebied parkeerde.

Moet het dan meteen allemaal anders in het voetbal? Vanaf mijn vaste plek op Noord eerste ring zeg ik: niet per se.

Maar het ene proefballonnetje is het andere niet. Zo had een videoscheids, mits niet te vaak geraadpleegd, al in de tijden van Sony Betamax en VHS geïntroduceerd mogen worden. Doelpunt of niet, dat is belangrijk voor supporters. Opschieten daarmee dus.

Doelpunt of niet, dat is belangrijk voor supporters. Opschieten met de videoscheids.

Van Basten heeft het over een tijdstraf bij een gele kaart. Meteen doen! Logisch ook, bezien vanuit de te vroeg gestopte wereldspits. Best lullig als een verdediger a lá de Duitser Jürgen Kohler je met de noppen vooruit uit de wedstrijd glijdt, geel krijgt en glimlachend binnen de lijnen mag blijven. Terwijl je als slachtoffer wordt behandeld buiten het veld en jouw team (tijdelijk) met tien man verder moet.

Ook goed: de laatste tien minuten zuivere speeltijd. Niks tijdrekken met wissels en nep-blessures. De klok tikt door, verder spelen. Elke seconde gaat het dan om de bal in het speelveld.

Zoals gesteld, het ene proefballonnetje is het andere niet. Zo vind ik een nieuwe competitie-opzet niet nodig. Play-offs, waar is de uitknop? Weg ermee. Na een sterke reeks bovenaan staan en dan toch naast de schaal grijpen door een zuur toetje? Slecht idee.

Van Basten heeft met niet de minsten in de voetbalwereld bezocht om zijn ideeën mee te bespreken. We zagen @MarcoVanBasten als Chief Technical Development Officer vrolijk op de foto staan met Fabio Capello, Frank Rijkaard, Zlatan, José Mourinho enne… Dennis Haar. Allemaal mannen met het voetbalhart op de juiste plaats. Het gaat om het voetbal.

En dat is de crux. Zodra een verandering het voetbal voor fans aantrekkelijker maakt… meteen doen. Zodra de rollende euro belangrijker wordt dan de bal: niet doen. Ongeveer alle landen op het WK 2026, competities die veranderen om meer tv-geld te cashen - slecht idee.

Vraag vooral ook aan supporters wat ze willen, zoals de KNVB doet. Wij betalen grif voor een kaartje. Dan helpen wij wel te bedenken of het opheffen van buitenspel een goed idee is.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >