Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Alcantarilha dag 4: De Deense batterij laadt langzaam op

Kasper Dolberg voelt zich iedere dag meer moe en merkt dat lichamelijk herstel langzamer gaat. Het zijn Deense bevestigingen op vragen van voetbalnestor Hennie Spijkerman. “Geef je het wel op tijd aan?,” waarschuwt de assistent-trainer op vaderlijke toon.

05 januari 2017 - 14:41
UsershyraDesktopajax_dataimages851745b76f877aadd0044ec3790351b5_normal
Schöne let in Portugal goed op zijn jonge landgenoot. ©Pro Shots

De gelouterde Spijkerman kent zijn pappenheimers en weet halverwege een trainingskamp waar op te letten. Jonge spelers die hun mond houden, riskeren immers blessures en dat kan Ajax nergens in het elftal gebruiken, laat staan in de spitspositie.

Exact een jaar geleden trainde Dolberg met de A-selectie mee in Belek. Snuffelen aan het grote werk. Wat opviel, was dat hij niet opviel. De Deen maakte moeilijk contact met ploeggenoten. Hij sprak met zijn voeten en keek verder vooral de kat uit de boom. Toen ik Arek Milik op de slotdag van het trainingskamp naar zijn collega-spits vroeg, vertelde de Pool eerlijk dat hij geen beeld van zijn ploeggenoot had gekregen.

Nu, een jaar na dato en een mediahype rondom Dolbergs persoon rijker, lijkt er in Alcantarilha maar bar weinig veranderd. Zijn bij vlagen spectaculaire optredens gedurende de eerste seizoenshelft lijken mijlenver achter hem te liggen. Dolberg is net zo onzichtbaar als in Belek. Af en toe heeft hij contact met een ploeggenoot, veelal landgenoot Lasse Schöne.

Geen boosheid, geen genietende lach, geen uitbundigheid.

Tijdens een sprintsessie tussen hem en Frenkie de Jong verzuimt hij – als verliezer – op te drukken en in de oefenvormen waarin de vonken er vanaf vliegen beweegt hij zich ook tamelijk anoniem. De ongekende gretigheid die spelers als Anwar el Ghazi, Kenny Tete, Jairo Riedewald, Joël Veltman, Davy Klaassen uitstralen, is bij de Deense aanvaller nergens te bekennen.   

Stoïcijns
Zelfs op een dag als vandaag, met een perfecte grasmat en een heerlijk zonnetje, waar de heerlijkheid van het trainingskamp in al zijn facetten komt bovendrijven, blijft zijn gezicht stoïcijns. Geen boosheid, geen genietende lach, geen uitbundigheid. Dolberg oogt extreem introvert. Wie hem zo bezig ziet, snapt de woorden van Bosz die al vaker aangaf weinig hoogte van zijn spits te krijgen.

Nee, de Deense batterij laadt zich traag op. Gelukkig heeft de technische staf nog anderhalve week eer de competitie wordt hervat. Zul je zien dat-ie er dan gewoon weer staat. Als het er écht om gaat. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >