Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Alcantarilha dag 3: ‘Jongens, krijg dat gevoel met elkaar!’

De derde dag van het trainingskamp in Portugal staat voor een groot deel in het teken van het optimaliseren van goed en snel positiespel. Minutenlang hamert de technische staf op het belang van een goede veldbezetting.

04 januari 2017 - 15:47
UsershyraDesktopajax_dataimages27f088d47e5719329f69a50d2a62dc1f_normal
Scherpte is vereist. En goed positiespel. © Pro Shots

Terwijl Lasse Schöne zichzelf even insmeert, strikt een ogenschijnlijk tevreden Peter Bosz zijn veters voor aanvang van de derde trainingsdag. De oefenmeester mag niet mopperen over de faciliteiten. Het weer is prima, het veld is goed en alle spelers lijken fit. Alleen Justin Kluivert laat de trainingssessie uit voorzorg schieten na twee intense dagen met een dubbel programma.

De Algarve is voor Bosz bekend terrein als het gaat om de golfbanen, als trainer is hij er voor het eerst. Wie denkt dat hij de vrije woensdagmiddag gebruikt om aan zijn handicap te werken, komt bedrogen uit. Hij heeft meerdere spelersgesprekken. Allemaal leuk en aardig, zo’n luxueuze en zonnige omgeving, maar er moet natuurlijk gewoon gewerkt worden.

In de eerste seizoenshelft liet de trainer al vaak optekenen dat zijn ploeg steeds beter ging spelen, maar dat het positiespel nog veel beter kan. De training van vandaag moet de spelers weer iets bewuster maken van hun optimale veldbezetting.

De training van vandaag moet de spelers weer iets bewuster maken van hun optimale veldbezetting

Als Bosz het hoofdveld in tweeën heeft verdeeld, wordt op beide helften de opbouw van achteruit nagespeeld. Centrumverdedigers zoeken middenvelders, die moeten kaatsen met de spits en de derde man moet de vleugelspeler op exact het juiste moment lanceren voor een voorzet op de aanvallers.

Bosz volgt de sessie met een timmermansoog. “Nauwkeurig,” roept hij al direct na de eerste matige voorzet van Pelle Clement. De rechtsbuiten wordt gesommeerd de bal laag terug te leggen op de rand van het strafschopgebied of in het gebied tussen de verdediger en de keeper.

De ogenschijnlijk simpele oefening is niet alleen een voetbaltechnische test, maar eveneens een mentale. Alle ballen moeten goed zijn, roept Bosz zijn manschappen toe. “Pak die concentratie en krijg dat gevoel met elkaar.”

Het klinkt zo eenvoudig, maar de praktijk blijkt complexer. De norm ligt hoog, Bosz is veeleisend. Pas de laatste aanval verloopt naar ieders volledige tevredenheid. 

Scherpte
Op de andere helft van het speelveld schiet Hakim Ziyech een opgelegde kans onzorgvuldig over het doel. Slordigheid in de beslissende eindfase voor het doel. Tot ergernis van assistent-trainer Hendrie Krüzen. “Scherp zijn. Met elkaar. Hebben we het over gehad,” schalt hij over het veld.

In de afsluitende partijvorm gaat het er hard en fanatiek aan toe. Frenkie de Jong rent de plaggen uit het veld, Appie Nouri omzeilt de wild inkomende Mitchell Dijks en Ziyech moet even uitstappen met een lichte blessure. Dan valt ook op dat vrijwel geen enkele Ajacied met scheenbeschermers speelt, best opmerkelijk.

Als Anwar el Ghazi te nonchalant een bal wil voorgeven achter zijn standbeen langs, laat aanvoerder Davy Klaassen zich even gelden. Dat is niet het moment en volledig ongepast. Klaassen scheldt niet, maar moppert. In de laatste test van vandaag is geen tijd voor nutteloze frivoliteiten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >