Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax jaagt op Feyenoord: recente geschiedenis biedt hoop

Ajax is het inmiddels wel gewend om na de winterstop een inhaalrace in te zetten. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt dit keer vijf punten. Dat lijkt zeker gezien de recente geschiedenis te overbruggen. Ajax Life dook de boeken in en zocht naar de grootste inhaalraces.

12 januari 2017 - 13:41
UsershyraDesktopajax_dataimages6c3eca42e3c6b4ae04114f2b467e2745_normal
De mooiste inhaalrace van Ajax is in het seizoen 2010/2011. © Pro Shots

Wat gelijk opvalt is dat de opmars van Ajax na de winterstop een trend is van de laatste jaren. Voor en na het seizoen 2000/2001 waarin Feyenoord winterkampioen werd, maar PSV er uiteindelijk met de landstitel vandoor ging, was het traditie dat de winterkampioen ook aan het einde van de rit bovenaan de ranglijst stond.

Historische ontknoping
Ajax verbrak die traditie in het seizoen 2010/2011. Dit was de competitie met misschien wel de spannendste ontknoping in de historie van de eredivisie. Koploper FC Twente kwam op de laatste speeldag op bezoek bij Ajax om te bepalen wie kampioen zou worden. Het werd één van de mooiste wedstrijden in de Amsterdam Arena.

Maar in de winterstop zag het er helemaal niet zo rooskleurig uit voor Ajax. Als Ajax de kerstvakantie ingaat staan de Amsterdammers vijf punten achter op zowel FC Twente als koploper PSV. Onder leiding van Frank de Boer, die op 7 december de ontslagen Martin vervangt, begint Ajax aan een opmars die uiteindelijk leidt tot het kampioenschap én de derde ster.

Ajax flikt het weer
Ajax herhaalt dat kunstje in de drie seizoenen daarop. In de winter van 2011/2012 is de achterstand op koploper AZ wederom vijf punten en Ajax moet daarbij ook PSV en FC Twente voor zich dulden. Door een ijzersterke reeks waarin Ajax 43 punten pakt uit 17 wedstrijden weten de Amsterdammers hun landstitel te prolongeren.

Ook in 2012/2013 is Ajax genoodzaakt de achtervolging in te zetten, maar dit keer is de achterstand op zowel FC Twente als PSV slechts één puntje. Waar PSV en met name FC Twente steken laten vallen in de tweede seizoenshelft blijft Ajax stabiel. De Amsterdammers gaan uiteindelijk fluitend richting de landstitel met een voorsprong van zeven punten op nummer twee PSV.

Overigens waren vorig seizoen de rollen omgedraaid, toen Ajax als koploper aan de tweede seizoenhelft begon, maar de kampioenschaal uiteindelijk richting Eindhoven ging. Laten we hopen dat Ajax dit seizoen die zure nasmaak met een magistrale inhaalrace weet weg te spoelen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >