Ajax knokt zich langs Utrecht, dit viel nog meer op

Lekker! Ajax heeft de altijd lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 1-0 gewonnen en is de reeks met duels zonder zege eindelijk ten einde. Wat viel ons op in Stadion Galgenwaard?

22 januari 2017 - 13:23
UsershyraDesktopajax_dataimages120ed39b124175a31ddec74a9be47cb4_normal
Schöne vloert Utrecht, niet van elf, wel van achttien meter. © Pro Shots

Een rouwband voor Ger van Mourik
De Ajacieden speelden in Utrecht met een rouwband om de linkerarm, ter nagedachtenis aan Ger van Mourik. De oud-aanvoerder van Ajax overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd. Van Mourik speelde in totaal meer dan driehonderd wedstrijden in Ajax 1, van 1945 tot 1962.

Een wake-up call voor Klaassen en Schöne
Het verschil tussen FC Utrecht en Ajax in de eerste helft? De Amsterdammers maakte weinig gebruik van het balverlies van de tegenstander, FC Utrecht deed dat beter. Al verried een 0-0-ruststand dat ook de thuisploeg de ‘cadeautjes’ niet uitpakte. De manier waarop Klaassen en Schöne de bal verspeelden in het eigen strafschopgebied, vroeg om flinke wake-up call in de rust.

Een Zidaantje voor Viergever
We konden het net zien, tussen de hoofden van mensen door die iets te laat hun plek opzochten. Op het middenveld, vlak na rust, maakte Nick Viergever enkele meters en maakte zowaar een Zidaantje. Het is niet echt een beweging die je van de verdediger verwacht.

Kluivert klapt terug naar Utrechtfans
Het ingaan van de 51ste minuut was voor zowel Bosz als Ten Hag het moment om enkele wisselspelers de dug-out uit te sturen. Justin Kluivert was als eerste bij de cornervlag, en hoorde het applaus van het Utrecht-publiek. Natuurlijk was het niet voor hem bedoeld, maar voor de Utrecht-spelers achter hem. Toch applaudisseerde Kluivert even terug, om zich daarna om te draaien en lachend door te lopen. Een heerlijk staaltje bravoure, dat hij als invaller ook in het veld weer liet zien.

Schöne niet van elf, wel van achttien meter
Wie mist, moet plaatsmaken. Zo gaat het doorgaans bij strafschoppennemers. Vraag maar aan Davy Klaassen en Hakim Ziyech. Maar Schöne mocht na zijn misser tegen Excelsior de pingels blijven nemen. Tegen PEC Zwolle scoorde hij vorige week nog, maar in de Galgenwaard schoot de Deen hoog over in de 61ste minuut, bij de uitgelezen kans om Ajax op voorsprong te brengen. De kans is niet zo groot dat hij Ajax’ volgende strafschop ook weer mag nemen. Het zal de middenvelder een minder grote zorg zijn na de 83ste minuut, waarin hij Ajax alsnog op 1-0 schoot. En hoe. Van achttien meter, de bal vol op de wreef, zo de kruising in. Eerlijk is eerlijk, zo winnen is nog lekkerder dan via een pingel.