Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zoekend Ajax pakt volle buit tegen Vitesse

Ajax heeft ook in zijn derde competitieduel in de Arena niet kunnen overtuigen. De ploeg won wel voor het eerst dit seizoen. Vitesse werd met 1-0 verslagen.

11 september 2016 - 18:34
UsershyraDesktopajax_dataimages700a6ed948aa8244b045c772eb613656_normal
Met een fraaie snoekduik scoorde Nick Viergever de enige treffer van de middag. ©Pro Shots

Uiteraard waren de verwachtingen hooggespannen. Ajax-Vitesse is immers een mooi affiche, Peter Bosz puzzelt nog steeds aan zijn team en wellicht is Hakim Ziyech wel dat ontbrekende puzzelstukje.

Ajax schotelde het eigen publiek een alleraardigst eerste kwartier voor, waarin de ploeg in de eerste tien minuten al een aardig voorschot op een eventuele driepunter had moeten nemen. Nemanja Gudelj en Amin Younes strandden beide keren echter op de alerte Vitessegoalie Eloy Room.

De Arnhemmers profiteerden tussendoor niet van slordig balverlies van Ziyech, waardoor de bezoekers met drie man uitbraken richting het Amsterdamse doel. Door pure slordigheid en goed verdedigend opstellen van Jairo Riedewald bleef de brilstand op het bord staan. Ook kansen voor de aarzelende Navarone Foor en zelfzuchtige Nathan waren niet aan de bezoekers besteed.

Na een half uur meldde Peter Bosz zich voor de derde keer aan de zijlijn ten teken dat het spel nog niet naar zijn wens was. Vitesse, compact spelend en veelvuldig in balbezit, had op dat moment weinig te vrezen van de Amsterdammers.

Hakim Ziyech, na drie trainingen debuterend als hangende rechtsbuiten, was sporadisch gevaarlijk met zijn voorzetten. Spits Bertrand Traoré werkte hard, maar bleek moeilijk bereikbaar voor de middenvelders. De zichtbaar niet frisse Davy Klaassen kwam amper in het spel voor. Zodoende  was Gudelj was met zijn afstandsschoten nog de meest gevaarlijke Ajacied.

Naarmate het rustsignaal vorderde speelde Ajax slordiger in de opbouw. Dat resulteerde in een kans voor Nathan die na knullig balverlies van Mitchell Dijks nipt over schoot.

In de slotminuut claimden de Ajacieden een strafschop nadat de bal na een voorzet van Younes inderdaad de hand van verdediger Michael van der Werff toucheerde. Arbiter Liesveld zag er niets in, tot verontwaardiging van het Ajaxpubliek. Zowel de spelers als de scheidsrechter gingen zodoende met een fluitconcert richting kleedkamer

Initiatief

Bosz stuurde na zijn korte kleedkamergesprek dezelfde elf spelers het veld in en zag dat vertrouwen na tien minuten worden beloond door Nick Viergever. De linker centrale verdediger kopte met een fraaie snoekduik raak uit een vrije trap van Hakim Ziyech.

Wie dacht dat de treffer bevrijdend zou werken, kwam bedrogen uit. Ajax worstelde vooral met zichzelf en Vitesse bleef daardoor gevaarlijk in de omschakeling.

Na ruim een uur spelen kwamen de bezoekers met tien man te staan toen Arnold Kruiswijk na een overtreding op Joël Veltman tegen zijn tweede boeking van de middag aanliep.

Ajax trok het initiatief toen pas volledig naar zich toe. Bosz wisselde de tegenvallende Traoré voor de luid toegezongen Kasper Dolberg. Het scheelde weinig of de Deen beantwoordde dat vertrouwen van het publiek. Uit een afgeslagen corner van Gudelj schoot hij echter hard over.

De Ajacieden verzuimden in de slotfase de trekker over te halen. Zowel Klaassen, Younes, Dolberg, Gudelj en invaller Anwar el Ghazi hadden het vizier niet op scherp of stuitten op Room.

Met drie punten in de zak kan de ploeg kan zich nu opmaken voor de Europa League, waarin donderdag het eerste groepsduel gespeeld zal worden, uit tegen het Griekse Panathinaikos.

 

 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >