Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wie is bestand tegen het glazen huis van Ajax?

De betweters regeren dit land. Zegt een van hen. Op de dag van de Miljoenennota (waar iedereen in dit land sowieso wat van vindt) moest ik denken aan Ajax en Peter Bosz. Zondag stond hij Jeroen Grueter te woord over de wissel van Hakim Ziyech. Het einde gaf aan dat ’t gesprek niet lekker liep: “Waarschijnlijk sta jij mij daarom te interviewen en ben ik de trainer.”

20 september 2016 - 16:17
UsershyraDesktopajax_dataimagesf6b18c3d82bdb74d0b300e5dbf5d1959_normal
Bosz moet keihard werken aan z’n plan. Stoïcijns. © Pro Shots

Ajax is als club niet makkelijk, nooit geweest en zeker niet voor de hoofdtrainer. Mannen met de overtuigingskracht van Rinus Michels of Louis van Gaal bleven rechtop staan in het glazen huis dat Ajax heet.

Ik weet het hoor; een trainer van Ajax wordt goed betaald. Bij de selectieprocedure hoort expliciet ‘olifantenhuid’ als een van de belangrijkste eigenschappen. En als tweede kerncompetentie (zo heet dat toch) steeds helder kunnen uitleggen, zonder daar doodmoe van te worden, wat je bedoelingen zijn met Ajax 1. Week in, week uit, meerdere keren. Zou daar aandacht voor zijn bij de cursus Coach Betaald Voetbal?

Peter Bosz stond serieus Hans Kraay jr. van Fox Sports te woord na Heracles - Ajax. Die de trainer maar eens voorlegde of hij z’n visie en aanpak niet even aan de kant kon schuiven, om zo de Ajacieden wat vertrouwen te geven, met overwinningen. Bosz’ antwoord was briljant: “Je kunt niet een beetje zwanger zijn.” De guitige Hans Kraay jr. noemde hem meteen maar gynaecoloog Bosz. Lachen joh! Niet voor Bosz.

Je gunt hem dat hij gewoon kan roepen, zoals trainer Ernst Happel in zijn tijd: Kein Geloel! Fussball spielen!”

Ook na dat duel vond NOS-verslaggever Jeroen Grueter dat Hakim Ziyech boos en geïrriteerd was na zijn wissel. Of Ziyech niet wisselen geen beter idee was? Bosz vond dat zichtbaar irritant. Als er iets is waar Bosz over gaat – in overleg met z’n technische staf – zijn het de wissels bij Ajax 1.

Aan iedereen, van automonteur tot bankdirecteur, de vraag hoe je het oprecht zou vinden dat iedereen (soms zelfs zonder kennis van zaken) aan jou vraagt waarom je je werk zo doet.
“Je liet de brug met die Fiat wel heel langzaam zakken, hé? Kon dat niet wat sneller?”
“Nu heb je opeens zwaar onenigheid met Piet Jansen van Finance. Leg eens uit?”
Dag in, dag uit. Week in, week uit.

Daarna wordt jouw werk als automonteur of als bankdirecteur meteen in ten minste drie goed bekeken programma’s op tv besproken. Twitteraars, bloggers en columnisten gaan daar nog eens fijntjes overheen. Met tweets als: “Trage actie van die monteur in de blauwe overall! Zo klantonvriendelijk. #fail #kwikfit.” Dit is dan de netste categorie.

Terug naar Peter Bosz. Als hij op de maandag of vrijdag naar jonge beloften gaat kijken op De Toekomst, staat daar een colonne ongetwijfeld goed bedoelende oer-Ajacieden, Ajaxvolgers en pratend meubilair hem van ongevraagd advies te voorzien. En maar vriendelijk blijven glimlachen.

Bosz moet ondertussen keihard werken aan z’n plan. Stoïcijns. Daar is concentratie en rust voor nodig. Je gunt hem dat hij gewoon kan roepen, zoals trainer Ernst Happel in zijn tijd: Kein Geloel! Fussball spielen!”

Maar dat kan niet in het glazen huis van Ajax. De meninkjesfabriek krijg je er gratis bij.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >