Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Viergever hoopt op minder wisselingen in basiself Ajax

Ajax hield de laatste wedstrijden twee keer de nul. Dat is positief, al betekenen die schone lakens niet dat er geen kansen werden weggegeven. Nick Viergever erkent dit. De matchwinnaar van Ajax - Vitesse (1-0) hoopt dat er snel een vaste basiself staat om patronen in te slijpen.

12 september 2016 - 14:24
UsershyraDesktopajax_dataimages8aeca6b0fc1094dea6d708ec6527d6a4_normal
Er zijn prima foto's van het juichen door Viergever. © Pro Shots

Ook tegen Vitesse had Ajax met een beetje pech zomaar een tegentreffer kunnen slikken. Maar als het de Arnhemmers zelfs met drie aanvallers tegen slechts een verdediger niet lukt doel te treffen, krijg je de indruk dat het in negentig minuten voetballen helemaal niet wil lukken.

Het was af en toe 'ren je rot', als Vitesse een bal naar voren peerde om te counteren. En gevaarlijk bovendien, komt dit soms omdat Ajax onder Peter Bosz meer risico neemt? “Het was gewoon een corner,” reageert Viergever tegenover Ajax Life. “Balverlies op randje zestien en daarna nog een keer een-op-een met hun rechtsbuiten.”

“Het is nog een beetje zoeken met druk zetten. Moeten we vooruit of bij onze man blijven? Dat heeft tijd nodig, gewenning, zodat je sneller kunt anticiperen. De vijfsecondenregel kwam niet tot uiting, maar we hebben meer regels die we moeten naleven. Als Davy uitstapt, moet je in de verdediging keuzes maken.”

Davy Klaassen is de man die bepaalt wanneer Ajax druk zet. Je zag het in de slotfase, toen Klaassen zijn ploeggenoten maande om naar voren te lopen toen Vitesse zo'n beetje op de achterlijn een bal mocht ingooien. Even later was het alsnog alle hens aan dek, maar goed. De intentie was er.

“Als Davy uit iemands lijn loopt, hoef je die speler al niet te dekken. Alleen was dat in de eerste helft slecht verzorgd. Het ging langzaam iets beter. We hebben het er in de rust over gehad. Een middenvelder van Vitesse bleef heel diep staan, moet je dan doordekken: ja of nee? Het gaat om keuzes maken en we speelden weer in een andere opstelling. Die wisselingen moet je op inspelen.”

Alsof de wisselingen van poppetjes het al niet moeilijk maken op zoek naar houvast, is er weinig meer over van het defensie blok dat Frank de Boer op het middenveld installeerde. Peter Bosz pakt het anders aan, legt Viergever uit.

“We willen meer vooruit. Voorheen stond er echt een blok, nu is ons middenveld gaande. Vorig jaar speelden we de laatste twaalf wedstrijden in vrijwel dezelfde opstelling. Dan kon je het zo invullen. De verdediging stond, het middenveld ook. De trainer is nog zoekende. Wij proberen het zo goed mogelijk in te vullen, hopelijk breekt er nu een reeks aan met een vaste opstelling.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >