Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ook zonder Ziyech stelt Bosz gewoon elf spelers op

Peter Bosz heeft zijn puzzelvaardigheden de laatste weken vaak moeten gebruiken. Kwam dat eerder door spelers die minder presteerden dan gehoopt, nu is een schorsing van Hakim Ziyech de voornaamste reden voor de puzzel. De trainer is er wel uit, maar houdt nog geheim hoe hij de puzzel legt.

28 september 2016 - 17:12
UsershyraDesktopajax_dataimages1fd3988cac3490a35ce14d7abf71619f_normal
Ziyech pakte rood tegen Panathinaikos en is dus geschorst. © Pro Shots

Dus als Bosz tijdens het persgesprek in aanloop naar Ajax - Standard Luik zegt hoe hij het op gaat lossen nu Ziyech is geschorst, zegt hij: “Door er een ander neer te zetten, zodat we gewoon met elf man gaan spelen. Ik ga het zo meteen aan de jongens vertellen.”

Bosz wil wel kwijt dat de spelopvatting hetzelfde blijft, ook zonder Ziyech en tegen een team dat sterker is dan Willem II en PEC Zwolle. “De opvatting blijft hetzelfde bij Ajax. We willen dominant spelen, we willen bepalen, we willen vooruit voetballen.”

Dat betekent niet dat de trainer zich helemaal niet aanpast aan Standard. “In de manier van spelen moet je altijd voor een klein gedeelte met de tegenstander rekening houden. We hebben in Europa al veel tegen ploegen gespeeld die met vijf verdedigers spelen. Dan zal je het iets anders moeten doen dan tegen Standard, die gewoon met vier achterop staan.”

Volgens Bosz speelt Standard Luik verdedigend 4-4-2 en aanvallend 4-2-4, erg aanvallend dus. Toch is dat voor hem niet direct een reden de meer verdedigend ingestelde Jairo Riedewald op te stellen in plaats van Lasse Schöne.

“Het hangt ervan af hoe je over voetbal denkt,” zegt Bosz. “En hoe je denkt die wedstrijd te kunnen winnen. Ik heb ook wel eens aangegeven dat ik heel graag de controle over een wedstrijd vanuit balbezit heb. Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren, dat principe. Dus als je ‘m gewoon in je ploeg weet te houden en de bal goed snel rondspeelt, is dat ook een manier van verdedigen.”

Het mooiste voorbeeld vindt Bosz de wedstrijd die Jong Ajax maandag speelde tegen FC Oss (7-0). Hij vond het prachtig om naar te kijken. “Dan zie je dat die tegenstander op het laatst zo verschrikkelijk moe is dat het alleen nog maar ballen weg kan schieten.”

Nog even terug naar Ziyech. Davy Klaassen, die ook aanschoof bij het persmoment, is blij met de aankoop. “Hij is een speler die we nog niet echt in de selectie hadden, die andere kwaliteiten heeft dan de meeste jongens hier. Die kunnen we gewoon goed gebruiken. Hij doet het goed, dus we zijn blij met hem.”

Gevraagd van wat Klaassen van de schorsing vindt, zegt hij met een lach: “Ik vind het schandalig dat-ie er niet bij is. Ik ga aanvragen of hij mee mag doen.”

Dat zal waarschijnlijk weinig uithalen, dus moet Bosz het anders oplossen. Hoe, dat zien we morgen vanaf 19.00 uur.

Wil je met eigen ogen zien met welke elf Ajax het veld betreedt tegen Standard Luik? Er zijn nog kaarten beschikbaar. Een kaartje kopen (1 per clubcard) doe je hier.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >