Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Inzoomen op prestaties Ajacied van de Wedstrijd Sánchez

Hij spreekt amper een woord Nederlands en kent nauwelijks de weg in de Amsterdam Arena. Toch werd Davinson Sánchez uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd, op basis van zijn prestaties in het treffen met Vitesse. Een mooie reden om eens in zijn nu nog prille statistieken te duiken!

13 september 2016 - 17:42
UsershyraDesktopajax_dataimagesf09370574eb47e49a6b3d5e176a647fb_normal
Het is toch gelukt om Van Wolfswinkel te spotten nabij Sánchez. © Pro Shots

“Ik dacht dat ik Man of the Match zou worden, zo vaak scoor ik niet,” merkte Nick Viergever op een uurtje na het fluitsignaal. De matchwinnaar zegt het met een grap, maar de onderliggende toon zegt genoeg. Als je als verdediger deze eretitel niet krijgt, terwijl je moeizaam met 1-0 wint, dan moet er iemand extra zijn opgevallen.

Dat klopt! Sánchez viel op. Of, eigenlijk juist niet. Wat weer goed nieuws is als je een verdediger bent. Viergever is vol lof over de instelling van zijn Colombiaanse collega. “Hij heeft een over-mijn-lijk-mentaliteit, echt Zuid-Amerikaans. Dat is een kwaliteit. Het hoeft niet altijd mooi, weg met die bal. Dat principe kent hij heel goed.”

Afbeelding 1: Overzicht van de plekken waarop Sánchez tegen Vitesse in balbezit was.

Dit bleek vooral in de slotfase van de wedstrijd, waarin Ajax het toch nog even lastig kreeg met de gasten uit Arnhem. De Colombiaanse aankoop moest een paar keer ingrijpen. En inderdaad, de bal ging naar voren. Of de tribune in. Doet er niet toe, als het gevaar maar was geweken. Ook de laatste corner – Eloy Room meldde zich zelfs voorin – maakte hij onschadelijk. We turfden 5 onderscheppingen en 7 weggewerkte ballen.

Als we dan ook nog een statistiek tegenkomen dat Vitesse voor het eerst sinds mei 2015 geen enkele succesvolle voorzet gaf, gaat er een lampje branden. Zou dit met de nieuwe man achterin te maken hebben? Dat valt nu nog moeilijk te zeggen. De mannen van Opta hebben dingen voor ons uitgezocht. Ajax krijgt weliswaar weinig voorzetten tegen, maar de drie succesvolle voorzetten van Go Ahead Eagles werden precies gegeven in de 45 minuten waarin Sánchez wel op het veld stond.

Wedstrijd Voorzetten Succesvol Uit open spel Waarvan succesvol
GAE-Ajax 18 3 11 1
Ajax-Vitesse 17 0 10 0
Sparta-Ajax 15 6 7 3
Ajax-WillemII 9 1 9 1
Ajax-Roda 5 0 4 0

Tabel 1: De voorzetten van de tegenstanders van Ajax dit seizoen.

Al kun je het ook omdraaien... Tegen Sparta moest de laatste linie 6 succesvolle voorzetten toestaan en die wedstrijd kwam Sánchez helemaal niet in actie. Het is dus nog een beetje moeilijk om in te schatten wat zijn toegevoegde waarde is. Zeker is wel dat we Ricky van Wolfswinkel zondag niet hebben gezien. Maar dan ook echt niet. En Van Wolfswinkel is ook weer niet de minste spits.

De spelhervattingen werden tegen Vitesse ook best goed geneutraliseerd. De gasten waren vooral gevaarlijk op de counter. En gevaarlijk is dan meteen heel gevaarlijk, omdat Ajax in het nieuwe systeem van Peter Bosz – verder naar voren spelen en druk zetten – gewoon stukken kwetsbaarder is. Als dit gevaar wordt beperkt, ziet het er op zich goed uit. Op basis van de eerste vijf wedstrijden kreeg Ajax slechts vijf succesvolle voorzetten tegen uit open spel, het minste van alle ploegen.

Team Succesvolle voorzetten tegen Waarvan uit open spel
1. Ajax 10 5
2. PSV 13 7
6. Feyenoord 18 14
10. AZ 25 12
18. Excelsior 43 29

Tabel 2: Succesvolle voorzetten dit seizoen tegen diverse eredivisieploegen.

Voor de volledigheid hebben we gecheckt of we hierin iets bijzonders kunnen ontdekken aan de prestaties van Sánchez, al is het maar ten opzichte van zijn collega-verdedigers. Kijk maar mee: nee, die bijzonderheid hebben we nog niet weten op te sporen.

De statistieken van de Colombiaan vertonen veel overeenkomsten met die van Joël Veltman en Viergever. Het is ook nog vroeg dag. We zijn pas vijf duels onderweg. Toch is de start van de nieuwe verdediger veelbelovend en hij staat al geregeld in de basis.

Speler Luchtduels Gewonnen Uitverdedigen met hoofd
Veltman 4,32 2,29 3,05
Viergever 3,58 2,79 3,98
Sánchez 3,43 2,29 3,43

Tabel 3: Overzichtje van kopduels verdedigers Ajax dit seizoen, op basis van 90 minuten.

Als Sánchez straks niet meer achter counterende aanvallers hoeft aan te rennen en rustig blijft met geel op zak – denk aan Kowet-uit – dan kan Ajax best wel eens een heel leuke verdediger gescout (!) hebben. Hij is ook pas twintig jaar oud. Davinson Sánchez Mina gaat alleen nog maar beter worden en we zijn benieuwd hoe goed-ie later echt blijkt.

Viergever reikt alvast een eerste verbeterpunt aan. “Communicatie is een punt waar hij aan zal moeten werken, maar daar is-ie ook al mee begonnen. De eerste taallessen zijn al achter de rug. Elkaar goed verstaan maakt dingen alleen maar gemakkelijker. Ik coach nu in het Engels, Spaans en Nederlands. Tranquilo! Als hij straks 'links' en 'rechts' begrijpt, gaat het alleen maar beter. En we weten al wat we aan elkaar hebben.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >