Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

In de wandelgangen bij Panathinaikos: graffiti en ongeduld

Heksenketel. Ja, laten we dat woord gelijk maar even gebruiken. Dan hebben we het meteen gehad. Het belooft rondom Panathinaikos - Ajax een sfeervol avondje te worden. Heksenketels zijn er om stil te spelen en dat is hopelijk precies wat Ajax tegen de Grieken gaat doen.

15 september 2016 - 10:14

Als je bij het Apostolos Nikolaidis Stadipn aankomt, merk je gelijk dat dit geen gewone club is. Het is ook maar een klein stadion, alleen kom je rondom overal graffiti tegen. Wat zeggen we, rondom? Zowel binnen als buiten zie je groene verf en graffiti.

Dat zit er ook al jaren. Het lukt niet de boel iedere keer opnieuw groen te spuiten als de gemeente het iedere donderdag weer verwijdert. Dat bestaat gewoon niet. Het zegt iets over de vrijgevochten mentaliteit die je rond het onderkomen van Panathinaikos aantreft.

Nu we het toch over de sfeer rondom Panathinaikos hebben, is dit misschien een goed moment om wat aandacht te vragen voor het clublied. Wij hebben de Ajaxmarsch, Panathinaikos heeft Syllogos Megalos. Dit betekent zo veel als 'Grote Club' en het deuntje is nogal aanstekelijk. Na een keer luisteren zit het in je kop, probeer zelf maar!

Panathinaikos is veel herkenbaarder aan dit stukje muzikale omlijsting dan de gemiddelde elftalfoto van de laatste jaren. Er is in Athene sprake van talrijke wisselingen en tijdens de vier eerdere potjes in Europees verband, stond dit seizoen slechts een Griekse speler op het veld. Qua Argentijnen staat de teller al op vier.

Het ging er tussen de zomer van 2013 en herfst van 2015 nog iets anders aan toe, onder leiding van Yannis Anastasiou. “Panathinaikos balanceerde op het randje van de afgrond, een faillissement kon nog maar net worden afgewend. Dat kostte enorm veel tijd en inspanning. Ik moest werken met de laagste begroting van de club, zo'n 5 miljoen euro,” verklaart Anastasiou aan Ajax Life.

“Dat is natuurlijk veel te weinig om te bouwen aan een ploeg die weer bovenaan de competitie wilde meedraaien. Uiteindelijk is dat gelukt. Ik heb veel jonge spelers laten doorstromen en we wonnen meteen de beker. Maar Griekse voetbalbestuurders zijn ongeduldig. Ik heb de kans niet gekregen om het jonge, talentvolle elftal af te bouwen.”

Anastasiou werd opgevolgd door Andrea Stramaccioni – bij Internazionale en Udinese bakte hij er weinig van – en weg was de filosofie om eigen, Grieks talent de kans te geven. Er zijn nog drie of vier Griekse spelers uit het tijdperk-Anastasiou over en er spelen alweer achttien buitenlanders bij Panathinaikos, onder wie Marcus Berg. Berg heeft een verleden bij FC Groningen en PSV.

Laten we hopen dat Stramaccioni en Berg tegen Ajax niet ineens het licht zien. Wie weet valt er dan donderdag om 21.05 uur iets te halen! De eerste groepswedstrijd van Ajax in de Europa League wordt uitgezonden door RTL 7 en Fox Sports. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >