Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Eindelijk een Marokkaanse topper?!

Het wordt hoog tijd dat er een Marokkaan de sterren van de hemel speelt in een Ajaxshirt. Een Turk mag ook, dat doet er even niet zo veel toe. Ik hoop dat die tijd met de komst van Hakim Ziyech is aangebroken.

09 september 2016 - 15:55
UsershyraDesktopajax_dataimages0452ad0df930572bc6097863015ac14e_normal
Ziyech wil schitteren in de Arena en naar de absolute top. © Ajax Images

Ik weet dat het een beetje raar is om Ziyech, geboren in Dronten, Marokkaan te noemen, maar de hele situatie wordt al iets gemakkelijker omdat hij voor de nationale ploeg van Marokko speelt. Daar zijn ook redenen voor, maar goed. Hij gaat straks met Marokko naar de Afrika Cup. Punt.

Het is tot dusver amper spelers met een Marokkaanse achtergrond gelukt om bij Ajax echt uit te blinken. Nourdin Boukhari deed een dappere poging, maar bleek niet goed genoeg en de opleving van Ismail Aissati duurde helaas kort, terwijl er over de sportwinkel van de familie El Hamdaoui al gedoe was voor het zetten van een handtekening.

Ik vind het moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, maar de suggestie van Ali Boussaboun vind ik in ieder geval de grootst mogelijke onzin. Volgens Boussaboun is er sprake van discriminatie in de Amsterdam Arena omdat Boukhari en Aissati bij de eerste de beste – lees: slechte – bal door de Ajaxsupporters werden getrakteerd op een fluitconcert.

Totale onzin. Rondom Aissati kan ik me zelfs niet een fluitconcert herinneren, die suggestie lijkt me feitelijk onjuist. Het Ajaxpubliek was juist vol bewondering hoe hij zich wist terug te vechten naar een basisplaats in het eerste elftal. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan weer een schaal en velen waren eerder teleurgesteld dan blij toen-ie alsnog vertrok.

Was hier nou echt sprake van discriminatie vanaf de tribunes? Ik geloof er niets van, maar dan ook echt niets. In de tijd van Boukhari kwam ik zelf niet veel in de Amsterdam Arena, dus dat is voor mij iets lastiger oordelen, maar ook hij werd volgens mij niet uitgefloten omdat hij een Marokkaanse achtergrond heeft.

Het heeft vooral met een kritisch oog te maken. Daley Blind is nota bene de zoon van een groot clubicoon. En die werd ook gewoon uitgefloten. Over hoe terecht dat was, kun je een discussie voeren. Maar het stond los van zijn etnische achtergrond. En toen hij goed begon te spelen, werd er eerst voorzichtig geklapt en daarna uitbundig. Hetzelfde geldt voor fluitconcerten richting Derk Boerrigter en Nicolai Boilesen en hun ogen zijn toch echt een stuk blauwer. Zelfs Zlatan kreeg de volle laag.

Het Ajaxpubliek was juist vol bewondering hoe Aissati zich wist terug te vechten naar een basisplaats in het eerste elftal.

Het gebeurt zo'n beetje overal dat Marokkaanse voetballers niet slagen, hoeveel talent ze ook in hun kleine teen hebben. De voorbeelden zijn legio. Ik zou graag willen dat het anders was, maar dat is het niet. Het is nog niet een Marokkaan gelukt om de absolute wereldtop te halen en in de steeds internationalere voetbalwereld komt dat echt niet puur door discriminatie, denk ik dan.

En het is ook niet zo dat prestaties van de nationale ploeg, de Atlas-Lions, stukken beter zijn. De laatste deelname aan een WK dateert van 1998. Er moet meer aan de hand zijn. Is het een kwestie van mentaliteit, begeleiding? Het talent is er zeker en vast, maar er moet iets fout gaan. Potentieel wereldtopper Ziyech weet het ook niet. “Het is bij iedereen anders, denk ik. Vaak zijn verleidingen te groot of, en dat gebeurt vaak, gaan ze te vroeg naar het buitenland. Maar ja, dan moet ik de eerste Marokkaan worden die de absolute top gaat halen.”

Nogmaals, ik hoop van harte dat het Ziyech lukt. Ik hoop dat hij het vliegwiel aan het draaien krijgt waar 'Appie' Nouri en nog veel jongere talenten van kunnen profiteren in de toekomst. Op pleintjes in Amsterdam voetballen niet alleen maar Pietje en Johan, maar ook Ali, Hassan en Mohammed. Ik hoop dat ze dit snel in Ajaxtrainingspak doen en dromen om in voetsporen te treden van de Marokkaanse held die hopelijk spoedig op de achterkant van hun shirtje wordt bedrukt.

Op de miljoenen supporters die Ajax heeft, tel je genoeg uitzonderlijke meningen. Dat hou je altijd. Maar toch werp ik Boussabouns suggestie dat er in de Arena sprake is van openlijk discriminatie jegens Marokkanen verre van mij. Er is maandenlang geroepen om de komst van Ziyech, min of meer iedereen was blij toen zijn transfer eindelijk rond was en als zondag zijn naam wordt opgelezen, verwacht ik een groot applaus.

Maar als straks blijkt dat Ziyech een pingelaar is zonder oog voor zijn medespelers en het begint echt tegen de ploeg te werken, dan zal ook rondom hem gemor opsteken. Omdat hij pingelt, niet omdat hij Marokkaan is. Onthoud dat goed, Ali. Onthoud dat goed. Bovendien, als de Arena echt zo'n verderfelijke poel van discriminatie is, denk ik niet dat juiste deze potentiële Marokkaanse wereldtopper voor Ajax had gekozen.

Succes, Hakim. Ik hoop dat we de blaren op onze handen klappen en dat Ajax je aan FC Barcelona doorverkoopt met een veel grotere winst dan die op de bankrekening.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >