Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Debuteren kun je leren

“Debuteren kun je leren,” zei mijn trainer altijd. En die kan het weten, want hij debuteerde ooit in het eerste van zaterdaghoofdklasser Sportclub Genemuiden. Zelf bestonden mijn debuutreeksen uit invalbeurtjes bij de A2 of het zesde elftal van Sportclub Genemuiden, altijd wanneer het motregende en we in februari een uitwedstrijd moesten spelen tegen clubs uit dorpen met illustere namen als Havelterberg of Noordscheschut.

22 september 2016 - 16:31
UsershyraDesktopajax_dataimages6428923e2435fc512f18ea4fcad37bc6_normal
Een puber van krap zeventien, met de uitstraling van een Afrikaanse topatleet. © Pro Shots

Dat het ook anders kan, lieten Nouri en De Ligt woensdag zien. Beide heren zijn ook meteen toegevoegd aan een lijstje dat bijna mythische proporties aanneemt: scoren als jeugdspeler van Ajax, bij je debuut in de hoofdmacht. 

En ja, ook ik ben zo'n figuur die nu tegen de buitenwereld loopt te blaten dat hij 'jaren geleden al wist dat deze twee heren het eerste van Ajax zouden halen'. Al zou zelfs Stevie Wonder het talent van Abdelhak Nouri nog zijn opgevallen, dit is zo'n typische Ajaxspeler: Bravoure, inzicht, techniek en doelgericht. 

Toch heb ik meer genoten van Matthijs de Ligt. Dit soort verdedigers leiden we bij Ajax niet zo heel vaak op, hij is een soort Ikea-kast op voetbalschoenen. Maar dan ook nog eens met de kwaliteiten die een moderne verdediger tegenwoordig moet beheersen. 

Al zou zelfs Stevie Wonder het talent van Abdelhak Nouri nog zijn opgevallen.

En daar word ik dus echt heel erg vrolijk van - zou Rob Geus gezegd hebben. Een puber van krap zeventien, met het lichaam en de uitstraling van een Afrikaanse topatleet. Ik vraag me af wat Veltman van het optreden van De Ligt vond, die zou zich zo zoetjes aan wel een beetje zorgen moeten gaan maken.

Het mooiste was het contact tussen Nouri en die andere debutant: Frenkie de Jong. Bij een vrije trap, trok Nouri onmiddellijk de aandacht van Frenkie. Deze twee gasten zijn zo gigantisch goed op elkaar ingespeeld, dat is prachtig om te zien. En het dan ook meteen willen toepassen hè, allebei debuteren, maar gewoon dezelfde ideeën hebben die ze samen in Jong Ajax bijna wekelijks met artistieke perfectie ten tonele brengen. 

En ja, het kan én moet allemaal nog zo veel beter. En ja, wij als supporters zijn het – terecht – niet altijd eens met het bestuur. En ja, we staan na zes wedstrijden ineens vijf punten achter op de koploper. 

Maar hé, wat heb ik weer eens ouderwets genoten van Ajax. Een Ajax dat speelde met plezier, in plaats van het stroperige en depressieve voetbal van de afgelopen weken/jaren. Met spelers die vanuit de jeugd weer moeiteloos de aansluiting vinden bij het eerste elftal. 

En dat stemt mij, als Ajacied, best vrolijk.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >