Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Branie mist bekwaamheid

Wat was ik blij toen er zondag werd afgefloten. Heerlijk en eindelijk: de eerste thuiswinst is binnen onder Bosz! Met de kanttekening dat het er vanaf de tribune nog steeds wat moeizaampjes uit zag. Het was op het laatst toch echt billenknijpen.

13 september 2016 - 11:45
UsershyraDesktopajax_dataimages8ea8e6cad2838a4e0c0ed055f570b4a6_normal
Potentie is er zeker bij Traoré. Nu nog doelpunten. © Pro Shots

Een tweede kanttekening is dat het lijkt alsof de supporters in de Arena het gedrag op het veld zijn gaan spiegelen. Er spatte slechts bij vlagen gretigheid van af. Het tamme publiek was veelal ingedut en had eerder oog voor hun mobiel dan het veld.

De rij Aziatische toeristen achter ons was exemplarisch, te laat binnen komen en alleen met hun mobiel in de weer voor Facebookfoto's. Er werd weinig meegezongen en af en toe kon je een speld horen vallen. Als mijn broer aanmoedigde, draaide de jongen voor ons zich elke keer verschrikt om, alsof hij verrast leek dat-ie geluid hoorde. Davinson Sánchez probeerde het publiek nog op te jutten na de goal: dat lukte slechts een beetje.

Ik begrijp het wel dat veel supporters lamgeslagen zijn. Het tamme en missen van zelfvertrouwen is best moeilijk om aan te zien. De jongens zijn minder zelfverzekerd dan we gewend zijn van Ajacieden. Je ziet gewoon dat ze mentaal in een moeilijke fase zitten. De spelers denken veelvuldig tijdens het spel en dat is dodelijk in de wedstrijd.

De jongens zijn minder zelfverzekerd dan we gewend zijn van Ajacieden.

Deze situatie deed me zondag denken aan de fase van leren uit de onderwijskunde, die 'bewust onbekwaam' heet. Je bent je er bewust van dat je iets nog niet kan en dat uit zich in frustratie en minder effectief gedrag. Tijdens de wedstrijd zag ik verschillende spelers twijfelen aan hun eigen spel. De routine stuurt hen automatisch een kant op, waarna je ze ineens verschrikt aan de woorden van hun trainer hoort denken. “Je moet vooruit bij balverlies, niet achteruit!”

Daarnaast zie je dat sommige spelers er last van hebben hun potentieel (nog) niet te halen. Traoré bijvoorbeeld, heeft nog niet gescoord voor Ajax en dat vreet aan hem. Hij probeert het intussen hard door doelpogingen vanuit onmogelijke hoeken, terwijl een assist meer voor de hand ligt. Traoré lijkt zich op dit moment zeer bewust van zijn onbekwaamheid om te scoren.

Ik weet zeker dat hij, zodra hij dat eenmaal gaat doen, weer vrij wordt in zijn hoofd. Dan wordt zijn spel intuïtief en effectief. En belandt hij in de leerfase 'bewust bekwaam', gevolgd door 'onbewust bekwaam'. Hij zal niet meer door hebben dat hij er goed in is, het scoren gaat vanzelf. De grootste valkuil die in die fase bij de spelers op de loer ligt, is dat ze arrogant worden en overmoedig. En dat de rest van het land zich als vanouds kapot ergert aan die arrogante Amsterdammers.

Ik kijk er naar uit dat dit moment komt onder Bosz. Dan is de Amsterdamse branie weer thuis en de Arena wakker gespeeld.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >