Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax knokt zich ook langs Standard Luik en blijft koploper

Winnen in Europa, het begint zowaar te wennen. Na de zege op Panathinaikos wist Ajax in eigen huis ook Standard Luik te verslaan: 1-0. Het ging weer niet helemaal vlekkeloos, maar zes punten zijn zes punten.

29 september 2016 - 20:55
UsershyraDesktopajax_dataimagesddfdb96b240f7c73b7e17d0beef07d27_normal
Het beslissende moment: Dolberg schuift de bal achter Gillet. © Pro Shots

Na de ruime zege op PEC Zwolle moest Peter Bosz zijn elftal noodgedwongen op een plek wijzigen: Ziyech zat na zijn rode kaar tegen Panathinaikos een schorsing uit. Sinkgraven begon weer als linksback, mede omdat Dijks ziek was.

Wijzigingen of niet, ook dit elftal moest weer even in het juiste ritme komen, zoals vaak dit seizoen. Op het moment dat de rook – veroorzaakt door Belgisch vuurwerk, waarover later meer – in de Arena optrok, begon Ajax beter te voetballen.

Het resultaat was een paar goede mogelijkheden om de score te openen, alleen vonden Klaassen (schot), Dolberg (kopbal) en Traoré (solo) Standard-doelman Gillet op hun weg.

Zonder de uiterst creatieve maar geschorste Ziyech wist Ajax dus ook genoeg kansen te creëren. Vooral vleugelaanvallers Traoré en Younes waren dreigend met hun rushes.

In de 28ste minuut sloeg Ajax vanuit de omschakeling toe. Traoré stuurde Dolberg diep, de Deen schoot, omringd door vier tegenstander, de bal geplaatst via de paal het doel in: 1-0.

De treffer leek voor Standard juist het moment om meer weerstand te gaan bieden, al bleven echte kansen daarbij in de eerste helft uit. Ajax had vlak voor rust de marge juist op twee mogen (en misschien moeten) zetten, na een prachtige aanval, waarbij Traoré, Klaassen en Dolberg betrokken waren. Het laatste passje van de Deen op zijn aanvoerder was net niet goed genoeg.

Dat Standard moest komen in de tweede helft was duidelijk, toch had Ajax er weinig antwoord op. De Belgen zorgden voor wat hachelijke momenten voor het Ajaxdoel, maar Onana hield zich probleemloos staande.

Bosz greep toch in, bracht Riedewald en Cassierra binnen de lijnen voor Schöne en Dolberg en hoopte daarmee de grip weer terug te krijgen. Dat gebeurde echter niet.

Uiteindelijk zou alleen een tweede treffer voor rust kunnen zorgen, en Younes leek in de 71ste minuut even dichtbij. Hij werd diep gestuurd, maar werd op de rand van het strafschopgebied onderuit gehaald door Fai. Hij kreeg slechts geel, de vrije trap van Gudelj ging net naast.

Standard zette aan, dook meer en meer op voor Onana, en raakte zeven minuten voor tijd uit een afstandsschot van Mbenza zelfs de paal. De Belgen begonnen eigenlijk steeds beter te combineren, maar de klok tikte in Ajax’ voordeel door.

Onana moest diep in blessuretijd, amper een paar tellen nadat Cassierra de trekker niet overhaalde aan de andere kant van het veld, zich nog een keer goed uitstrekken op een inzet. 

De beelden van het enerverende duel zullen ook op de Uefa-burelen worden bekeken. Maar niet door heerlijke treffer van Dolberg. Het begin van het duel werd ontsierd door diverse fakkels die in het uitvak werden afgestoken. Twee fakkels kwamen op de eerste ring terecht. De eerste op een leeg stoeltje, de tweede middenin een groep Ajaxsupporters. De rookontwikkeling zorgde – ook omdat het dak dicht was – daarnaast voor een rookgordijn die maar langzaam weer optrok.

Gelukkig snoerde Ajax de Standard-fans op sportieve wijze de mond.

Omdat Celta de Vigo met 2-0 van Panathinaikos won en nu vier punten heeft, moet Ajax op 20 oktober in Spanje de koppositie in deze groep verdedigen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >