Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Was Gudelj goed of slecht tegen FK Rostov?

Nergens waren de meningen na afloop van Ajax - FK Rostov zo over verdeeld als over het presteren van Nemanja Gudelj. Hij was of heel goed of heel slecht. Een middenweg leek niet te bestaan onder de mensen met een mening. Voor ons reden om de mannen van Opta te vragen hoe zijn statistieken waren.

18 augustus 2016 - 19:16
UsershyraDesktopajax_dataimages0f8278590ec05a2fe6118b542aa347f3_normal
Was het goed, was het slecht? De spelers lijken het niet te weten. © Pro Shots

We vallen maar direct met de deur in huis: je kunt goede en slechte dingen uit de cijfers van Gudelj halen. Dus kunnen beide kampen hun gelijk halen op basis van de statistieken.

Zuiver in de passing
Laten we positief beginnen. De passzuiverheid van Gudelj was goed te noemen. Van de 78 passes kwam 88,5 procent aan bij een medespeler. Slechts drie Ajacieden waren nauwkeuriger in de passing. Ruim tweederde van die passes (54) werd gegeven op de helft van Rostov, dat is gezien het spelbeeld weer niet heel gek.

  Passes Zuiverheid Passes aanv. helft Zuiverheid
Sánchez 84 91,7% 43 95,3%
Bazoer 80 88,8% 58 89,7%
Riedewald 106 88,7% 56 89,3%
Gudelj 78 88,5% 54 85,2%
Dijks 91 83,5% 61 83,6%

Tabel 1: passzuiverheid Ajax tegen Rostov (scroll opzij voor vervolg tabel)

Maar als we wat dieper op de passes van Gudelj in gaan, zien we dat het vooral om balletjes breed ging. Daarin was ‘Neno’ overigens niet de enige middenvelder. Riechedly Bazoer en Davy Klaassen schoven de bal net zo goed vooral van links naar rechts en andersom.

Het is natuurlijk ook lastig voetballen tegen een ploeg die niet veel meer doet dan in en rond de zestien hangen. Dan moet je op zoek naar dat ene gaatje en dat vind je sneller via de zijkant. Toch lijkt het Ajax te ontbreken aan een speler die wel net een steekpass kan geven. Een type-Ziyech, zeg maar.

Afbeelding 1: pass-map Gudelj tegen FK Rostov

We zien het ook terug bij welke spelers een pass van Gudelj ontvingen. De twee backs, Mitchell Dijks (23) en Joël Veltman (11), kregen de bal het vaakst van hem. Terwijl Bertrand Traoré maar 1 pass kreeg van Gudelj.

Corners
De enige echt dikke onvoldoende scoort Gudelj bij de vrije trappen en corners. Van de 12 keer dat hij uit een dood spelmoment een voorzet gaf, kwam de bal maar 1 keer aan. Dat moet beter!

Omdat Gudelj de enige Ajacied was die de vrije trappen en hoekschoppen nam, weten we niet of een andere speler het beter had gedaan. Maar als het niet loopt, zou je denken dat een beetje afwisseling geen kwaad kan.

Waar Gudelj dus verantwoordelijk was voor alle voorzetten uit dode spelmomenten zorgden met name Anwar el Ghazi en Dijks voor de voorzetten uit open spel. El Ghazi deed dat redelijk, 4 van de 10 pogingen van de rechtsbuiten kwamen aan. Dijks had evenveel pogingen, maar slechts een keer kwam zijn voorzet aan.

  Voorzetten incl. corners Aangekomen Voorzetten (open spel) Aangekomen
Veltman 4 2 4 2
El Ghazi 10 4 10 4
Gudelj 13 2 1 1
Dijks 10 1 10 1
Klaassen 2 0 2 0
Bazoer 1 0 1 0

Tabel 3: voorzetten Ajax tegen FK Rostov (scroll opzij voor vervolg tabel)

Terug naar Gudelj. Hij wordt door zijn fans vaak geroemd om zijn verdedigend werk. Tegen Rostov verdedigde Gudelj ook prima. Hij greep vier keer in met een tackle, zijn collega’s op het middenveld, Klaassen (1) en Bazoer (3), kwamen samen op hetzelfde totaal. Met 2 intercepties deed Gudelj het ook beter dan de andere middenvelders (1).

Maar wat is nu het antwoord op de vraag die we aan het begin stelden, speelde Gudelj goed of slecht tegen Rostov? Nou, hij wisselde goede dingen met slechte dingen af. Verdedigend was het prima, maar de spelhervattingen moeten echt beter. En dat de diepgang ontbreekt, is eerder een probleem van het hele middenveld.

Dus de wereld rond Gudelj is niet zwart-wit, er is ook in dit geval een middenweg. En dat is wel weer mooi als het om Ajax gaat.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >