Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Siems club- en broederliefde

Verrader. Je zal het maar naar je hoofd geslingerd krijgen. Siem de Jong wordt door een enkele Ajaxfan zo gezien, nu hij naar PSV gaat. Voor Siem zal vooral tellen dat hij nu eindelijk met broer Luuk kan samenspelen. Maar zijn broederliefde is echt niet groter dan zijn clubliefde.

20 augustus 2016 - 11:45
UsershyraDesktopajax_dataimages27b3117129c69a0d15506adf6a84ba78_normal
Siem en Luuk aan de keukentafel, in 2011. © Pro Shots

In de bekerfinale en kampioenswedstrijd van het seizoen 2010/2011 speelden ze nog tegen elkaar, Siem en Luuk. En dus ging ik samen met fotograaf Stanley Gontha voor Elf Voetbal naar het ouderlijk huis van de voetballers, in Doetinchem, voor een fotoreportage en een leuk interview.

We werden hartelijk ontvangen door moeder De Jong (Harry Vermeegen zou meteen fan zijn) en de huishond. En enkele vrienden van Luuk, die gedurende de ochtend binnendruppelden. Siem was keurig op tijd, Luuk moest nog even wat regelen en kwam daardoor later. Het was een rolverdeling die zich voort zou zetten gedurende de dag.

Voor de foto gingen ze aan de keukentafel zitten, met een bruine boterham pindakaas. Het was immers lunchtijd. Siem had zijn eerste hap al genomen voordat Stanley klaar stond voor de eerste foto, Luuk liet zijn boterham de hele ochtend op het bord liggen. Hij ging later lunchen met zijn vrienden. In het dorp. Een bruine boterham met pindakaas was niet zo aan hem besteed.

We zaten na de fotosessie ruim een uur in de achtertuin, vooral pratend over voetbal. Over de bekerfinale, de titelstrijd. De 22-jarige Siem antwoordde nuchter, de twee jaar jongere Luuk meer grappend. Ze vulden elkaar prima aan, zoals je van broers zou mogen verwachten.

Dat PSV interesse in Siem heeft en Siem in PSV snap ik dus wel.

Natuurlijk kwam ook de wens om eens samen te spelen aan de orde. Bij De Graafschap, in de jeugd, hadden ze het wel eens gedaan. Maar daarna ging Siem naar Ajax, Luuk naar FC Twente. Bijna speelden ze bij Jong Oranje wel een wedstrijd samen, maar Siem verrekte een hamstring. Daarna was hij te oud voor Jong Oranje, en nog niet goed genoeg voor het grote Oranje.

Nee, samen spelen zat er volgens Siem niet meer in. Ook omdat hij niet verwachtte dat ze allebei naar het buitenland zouden vertrekken, en dan al helemaal niet naar dezelfde club. Hij vond het jammer. Zonde. Vooral omdat hij tegen Luuk alles zou kunnen zeggen, ze zouden een goed koppel vormen. Hij op 10, Luuk op 9. Ze kenden elkaar door en door, voegde Luuk nog toe. Voelden elkaar goed aan.

Dat PSV interesse in Siem heeft en Siem in PSV snap ik dus wel. Het is na een paar teleurstellende jaren bij Newcastle United ineens die ene kans om samen met Luuk te spelen. In de eredivisie, en in de Champions League. Broederliefde overwint alles.

Of bijna alles. Want Siem polste eerst Ajax voor een mogelijke terugkeer, zo liet hij in het Algemeen Dagblad weten. Maar die deur bleef dicht, daarna liep Siem pas verder, naar de club van zijn broer. Zijn broederliefde is dus groot, maar Siems clubliefde was dus nog net iets groter.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >