Klaassen en Onana helpen Ajax aan overwinning op Kowet

Ajax heeft na vier wedstrijden zonder overwinning weer eens drie punten gepakt. In Deventer had Ajax het even moeilijk, maar won het uiteindelijk vrij simpel van Go Ahead Eagles: 0-3. Die overwinning had het vooral te danken aan doelman Onana en aanvoerder Klaassen.

28 augustus 2016 - 16:22
UsershyraDesktopajax_dataimages6d76494e176515c804d9948a0faf392a_normal
Deze gestopte penalty was voor Ajax het omslagpunt. © Pro Shots

Ajax had het de eerste twintig minuten nog lastig tegen Kowtet. De thuisploeg was feller en bij Ajax ging alles in een te traag tempo. Daarbij waren de Ajaxverdedigers in balbezit ook nog eens onrustig. Zo hielp het team van Peter Bosz de Eagles in de wedstrijd.

Kowet kreeg de grootste kans in de 21e minuut. Sanchéz veroorzaakte een penalty nadat hij achter zijn tegenstander langs kruiste. Onana, die totdat Krul fit is Cillessen vervangt, deed iets wat zijn voorganger nooit lukte: een pingel stoppen.

Dat was voor Ajax het sein om te gaan voetballen. Dat resulteerde al snel in een voorsprong. Wie anders dan Klaassen was verantwoordelijk voor de 0-1. Hij pegelde van een meter of twintig de bal langs de als aan de grond genagelde keeper Zwarthoed.

Weer Klaassen verdubbelde tien minuten later de voorsprong. Dit keer deed hij dat van elf meter. Traoré was even daarvoor binnen de zestien neergelegd en scheids Van Boekel wees voor de tweede keer naar de stip. Klaassen faalde niet en hielp zo zijn team aan een 2-0-voorsprong, waarmee Ajax ook ging rusten.

De tweede helft begon zonder Sánchez. De verdediger solliciteerde al een paar keer naar een tweede gele kaart en Bosz leek hem tegen zichzelf in bescherming te nemen. Zeker gezien het feit dat Van Boekel snel naar de kaarten greep in Deventer. Westermann kwam voor de Colombiaan in het veld.

Het duurde tot de 60e minuut voor er weer iets noemenswaardigs gebeurde. Na een mooie aanval belandde de bal voor de voeten van Dolberg. De Deen schoot uit de draai op de vingertoppen van Zwarthoed. In de rebound schoot Traoré nog voorlangs.

Vlak daarna was het wel raak. Gudelj leek de hete adem van Ziyech in zijn nekte voelen, want hij krulde een vrije trap knap in het doel. De middenvelder was zichtbaar opgelucht met zijn doelpunt en vierde het feestje met de vierhonderd meegereisde Ajacieden.

Door de overwinning komt Ajax weer de top vijf binnen. Het heeft nog altijd vijf punten achterstand op koploper Feyenoord, maar liep wel twee punten in op PSV dat tegen tien Groningers niet verder kwam dan 0-0.