Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kamp-Bailey overweegt 'wet van 78' voor transfer naar Ajax

Een nieuwe dag, een nieuwe aflevering in de transfersoap rondom Leon Bailey. KRC Genk heeft een waanzinnige vraagprijs van 20 miljoen euro op Bailey geplakt, maar is er een achterpoortje. Vader Craig Butler dreigt de 'wet van 78' toe te passen om een transfer naar Ajax te forceren.

21 augustus 2016 - 15:45
UsershyraDesktopajax_dataimagesc74779e284c634039cc12fb151e5dc8e_normal
Bailey scoorde vorige week nog voor Genk in de Europa League. © Pro Shots

De 'wet van 78' is een bijzondere passage in de Belgische wet, die betaalde sportbeoefenaars de kans geeft om voortijdig en eenzijdig een contract van maximaal vijf jaar te verbreken. Hier staat uiteraard een schadevergoeding tegenover. Die vergoeding bestaat uit (een deel van) het resterende loon

KRC Genk is bekend met de 'wet van 78' omdat het hier al twee keer eerder slachtoffer van werd. Steven Defour benutte deze bepaling in 2006. Het idee van Defour was om zo een overgang naar Ajax te bewerkstelligen, maar Ajax was het niet eens met de houding van de speler. Toen werd Standard Luik zijn nieuwe club. 

Het andere voorbeeld is de overgang van doelman Koen Casteels naar Hoffenheim, waar Genk in eerste instantie net zo goed aan weigerde mee te werken voordat het moest inbinden. Als een club niet inbindt, kan het veel geld verliezen bij toepassing van de wet. Dit zou in het geval van Bailey wel eens een verschil van een slordige 15 miljoen euro kunnen betekenen.

Het is daarom niet gek om de laatste posts op Facebook van papa Bailey te beschouwen als een drukmiddel. Als Genk volle bak wil verdienen aan het Talent van het Jaar, die het zelf voor 1,4 miljoen euro overnam van AS Trencin, doet het er verstandig aan Bailey zijn transfer te gunnen. Althans, zo luidt de redenatie van Kamp-Bailey nu.

“Ik doe mijn research. En ik heb geleerd dat je op de hoogte moet zijn van alle denkbare opties om je werk goed te kunnen doen. Ik ben op de hoogte van de 'wet van 78' en vind het een interessante optie, maar ook de laatst denkbare. Ik zeg niet dat ik deze wet wil toepassen, maar ik ben er wel weer een stukje wijzer door geworden,” aldus Butler op Facebook. Klik hier voor een screenshot en bekijk vervolgens hier deel twee.

De vraag is dus ook hoe Ajax hier tien jaar na dato tegenover staat. Het is allang geen geheim meer dat de club belangstelling heeft voor Bailey, de vraag is wel of zijn overgang valt te realiseren. Een extra vleugelspits kan Ajax goed gebruiken en er ligt een bod van 11 miljoen euro, maar dit lijkt ook wel het maximale.

Afijn, zoals we zaterdag nog opmerkten: wordt vervolgd!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >