Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Hakim Ziyech en de knikkers

Vroeger op het schoolplein was alles overzichtelijk. Neem het knikkeren. Sommige jongens hadden heel waardevolle knikkers. Die konden ze ruilen voor veel exemplaren van het mindere soort. Ik zou het fijn vinden als Jan van Halst van FC Twente en Marc Overmars daar een voorbeeld aan nemen.

09 augustus 2016 - 14:16
UsershyraDesktopajax_dataimagesc682c595969d3ce02f3403d69decca05_normal
Ziyech is als een knikker van gigantische waarde. © Pro Shots

Van Halst is ondertussen commercieel én technisch directeur bij Twente. Best druk, in je eentje. Vooral bij een club die nu onder een vergrootglas ligt en als het stoutste jongetje van de eredivisieklas wordt gezien.

Twente heeft met Ziyech een geweldige voetballer in huis. Dit talent van ondertussen 23 jaar staat in de etalage, met een prijskaartje van een slordige 15 miljoen euro om de nek. Geld dat de club niet kan investeren. Van Halst: “Het transfergeld van Ziyech kunnen we niet herinvesteren. Dat heb ik vanaf dag één gezegd. Nul procent.”

Terug naar knikkers ruilen. Na Sparta - Ajax en gisteren Jong Ajax - FC Emmen dacht ik: ruilen! Ziyech is wat we op de Amsterdamse straten een 'looien dije' noemden. We schreven die namen nooit op. Mijn schrijfwijze is dus vrije interpretatie.

Gigantisch veel waard zo'n knikker. Je kon de ogen bij de vriendjes uitsteken met zo’n mooi, loden en glimmend geval. Maar zo'n knikker was ook onhandig; je kon er eigenlijk niet mee gooien. En wat moest de knikkertegenstander daar nou tegenover zetten? Met een looien dije werd meer geruild dan gespeeld.

ik zou op het schoolplein deze knikkers meteen ruilen voor één looien dije. Voor Ziyech dus.

Bonken, kokkers, uppies. Die knikkers waren minder waard. Ik zeg dit met alle waardering en respect voor de talenten in de dop Daley Sinkgraven, Robert Muric en Vaclav Cerny. Maar ik zou op het schoolplein deze knikkers meteen ruilen voor één looien dije. Voor Ziyech dus.

Twente heeft financiële problemen en kan geen spelers kopen, ook al verkopen ze hun beste voetballer. Cerny, Muric en Sinkgraven kunnen ze wel huren. Goed onderhandelen met Overmars over de voorwaarden van verhuur van de Ajacieden en de koop van Ziyech en je bent er, zou ik zeggen als leek.

Ajax heeft dan de linkerflank voorin op orde. Amin Younes staat diep, Ziyech gaat diep – trainer Bosz heeft dus de keuze. Op rechts ook: Anwar el Ghazi staat diep, Lasse Schöne kan hangend op rechts spelen. Als de Deen vormbehoud heeft getoond.

Natuurlijk; Sinkgraven, Cerny en/of Muric moeten maar net trek hebben om naar Twente te verhuizen. Maar in de eredivisie spelen is echt veel nuttiger dan op vrijdag- of maandagavond wedstrijden afwerken in de Jupiler League. Vraag maar aan Ronald de Boer en Andy van der Meijde, die werden door Ajax verhuurd aan Twente. Ronald maakte indruk, trakteerde bij zijn vertrek de supporters op Marsen en de rest is geschiedenis. En ook Andy kwam sterker terug.

Twente kan de Ajaxtalenten goed gebruiken, zij kunnen daar veel meer ervaring op doen.

En Ajax heeft Ziyech nodig. Nu.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >