Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Door de ogen van Ton Ojers

Voetbalanalisten zijn niet van de buis te slaan. Kijk maar naar Studio Voetbal, Voetbal Inside en De Tafel van Kees. Co Adriaanse, Arno Vermeulen en René van der Gijp zijn vaker op televisie dan kopstukken uit de Nederlandse politiek. Binnen het analistengilde mis ik Ton Ojers.

11 augustus 2016 - 10:44

Door Douwe de Vries

Lange tijd was het opvallend stil rond de markante huisanalist van RTV Noord-Holland. Jarenlang maakte Ojers, gekenmerkt door de lange regenjas en mat in zijn nek, furore op de provinciale zender.

Hoogtepunt was het programma FCNH, waarin hij een team van semi-profs coachte voor het Copa Amsterdam-toernooi. Het fragment dat hij zijn selectiespelers woest toeschreeuwt in de kleedkamer na een slecht verlopen warming-up is inmiddels duizenden keren bekeken op YouTube.

Eind vorig seizoen liet The Don weer eens iets van zich horen. RTV Noord-Holland volgde hem met een cameraploeg tijdens een van zijn tegenwoordig zeldzame bezoeken in een voetbalstadion tijdens AZ - PEC Zwolle.

We zien de normaal gesproken zo energieke en uitgelaten Ojers zich in een rolstoel door de businesslounge van de Alkmaarders voortbewegen. Hier en daar groet hij oude bekenden die hij langs de lijn ontmoette tijdens zijn scoutwerk bij HFC Haarlem, Almere City FC en andere satellietclubs van Ajax.

Hoewel het zwaargehavende orakel wel iets anders aan zijn hoofd had, kon hij het toch niet laten om zijn licht te laten schijnen over verschillende zaken. Toen de geruchtenmolen over de nieuwe trainer van Ajax nog op volle toeren draaide, liet Ojers op zijn kenmerkende Amsterdamse stijl weten helemaal niet blij te zijn met voornaamste kandidaten Van den Brom en Bosz.

'Stammetje. Ja toch? Ok!'

“Allebei niet. Voor Van den Brom vind ik het nog net effe te vroeg, laat hem lekker bij AZ het goede werk afmaken. Peter Bosz vind ik een groot vakman, maar heeft geen Ajax-verleden. Helemaal niks. Heeft een Cruijff-visie, maar daar hebben we nog honderdduizend trainers van.”

Ook op de vraag wie het dan wel zou moeten worden was Ojers duidelijk in zijn visie. “Stammetje. Ja toch? Ok!”

Na het zien van dit fragment werd nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe groot het gemis van Ojers op televisie is. Het ouwehoeren bij Voetbal Inside en de clichés van Studio Voetbal komen mij de keel uit. Geef Ojers, zo lang het nog kan, een eigen televisieprogramma op AT5 rond de wedstrijden van Ajax.

Laat hem zijn ongezouten mening geven over de tot nu toe dramatisch verlopen voorbereiding. Zeggen dat Kenny Tete verdedigend erg sterk is maar een routeplannertje nodig heeft wanneer hij over de middenlijn gaat en Anwar el Ghazi 'persoonlijk naar de overkant zou roeien' wanneer er een bod komt uit Engeland.

Ajax door de ogen van Ton Ojers. Ja toch? Ok!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >