Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax gaf alleen voor Sulejmani meer geld uit dan voor Ziyech

Marc Overmars wordt vaak verweten zuinig te zijn. Deze zomer trekt Ajax echter flink de portemonnee, in het bijzonder voor Hakim Ziyech. De creatieveling komt voor de lieve som van 11 miljoen euro over van FC Twente. Ziyech meldt zich daarmee in de lijst van duurste aankopen op plaats twee.

30 augustus 2016 - 19:05
UsershyraDesktopajax_dataimages3625d238642677664a81f3031daf7266_normal
Sulejmani is en blijft de onbetwiste recordaankoop. © Pro Shots

Het zag er deze zomer lange tijd niet naar uit dat Ziyech naar Ajax zou komen, maar in de laatste dagen voor het sluiten van de transfermarkt willen dingen nog wel eens veranderen. Precies dat is wat er nu gebeurt. De kaarten zijn opnieuw geschud en de 23-jarige Ziyech is hartstikke welkom.

Geholpen door het feit dat FC Twente grote financiële problemen heeft, lukte het Ajax om Ziyech los te weken. De Marokkaan kan zowel op het middenveld als rechts voorin uit de voeten. Grote kans dat we spoedig meer weten over de rol die Peter Bosz voor de aanwinst in gedachten heeft.

Bij Twente is men ervan overtuigd dat het een goede deal heeft gesloten met Ajax. De tukkers houden netto 8 miljoen euro over aan de verkoop van Ziyech, omdat er nog oude afspraken met sc Heerenveen gelden en Ziyech zelf ook recht heeft op een deel van dit bedrag.

“Voor een binnenlandse transfer hebben we het maximale eruit gehaald,” reageert technisch en financieel directeur Jan van Halst tegenover Tubantia. “We hebben gekregen wat we in ons hoofd hadden, misschien wel iets meer,” vult technisch manager Ted van Leeuwen aan.

Het is Twente niet gelukt om een doorverkooppercentage te bedingen. Wat Ajax in de toekomst voor Ziyech vangt, mag het volledig in eigen zak steken. “Als we dat hadden gedaan, hadden we nooit dit bedrag gekregen,” meldt Van Halst. Hij merkt nog op dat er geen hogere biedingen zijn geweest van buitenlandse clubs.

Grote vraag is nu of Ziyech zijn hoge transfersom weet waar te maken. De duurste spelers die Ajax aantrekt, vallen simpelweg te onderscheiden in top of flop. Een tussenweg lijkt er niet. Miralem Sulejmani ging gebukt onder zijn prijskaartje van 16,25 miljoen euro. Hij staat nog altijd in de boeken als recordaankoop.

Klaas-Jan Huntelaar, Zlatan Ibrahimovic en Luis Suarez waren hun investering van tussen de 8 en 9 miljoen euro meer dan waard, maar mannen als Nikos Machlas, Giorgi Kinkladze en Albert Luque flopten in de Amsterdam Arena.

Hopelijk eindigt Ziyech in het eerste rijtje!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >