Ajax loopt na blamage al enorme schade op in eredivisie

Ajax loopt in de eredivisie nu al achter de feiten aan. Thuis werd ondanks een snelle voorsprong met 2-1 verloren van Willem II. Het proces van Peter Bosz mag met horten en stoten gaan, vanavond voelde meer als een vrije val.

20 augustus 2016 - 21:42
UsershyraDesktopajax_dataimages8bdd17ebf55450767bfea256fd33b9b6_normal
Teleurstelling na de 1-2, maar geen Ajacied wist de ploeg bij de hand te nemen. © Pro Shots

Eerlijk is eerlijk, we waren zo vlak voor de wedstrijd vooral naar Andre Onana aan het kijken, de debutant op deze avond tegen Willem II. Door de transferperikelen van Jasper Cillessen werd de keeper van Jong Ajax gepromoveerd tot eerste doelman. In elk geval voor een avond. Grote vraag was hoe de flegmatieke Kameroener het zou doen in Ajax 1.

Onana legde zijn handdoek naast de rechterpaal, kreeg een applaus van de fans aan de noordzijde, ging in zijn doel staan, en tikte terwijl Bertrand Traoré de aftrap nam, nog even snel met links de linkerpaal aan. En toen stond het al 1-0.

Een voorzet van Anwar el Ghazi werd door Davy Klaassen hard binnengekopt, 23 tellen na de aftrap. Het was daarmee de snelste eredivisietreffer ooit in de Amsterdam Arena. En meteen ook het enige hoogtepuntje van de avond.

Nog voordat Onana zich als actieve keeper kon voorstellen aan de matig gevulde Arena, stond het immers al 1-1. Niet dat Willem II zo snel terugsloeg, eigenlijk gebeurde er 27 minuten haast niets. Totdat Bruno Andrade ruimte kreeg, teruglegde op Erik Falkenburg, die snoeihard raak schoot. Onana was kansloos.

Amper twee minuten later moest de Ajaxkeeper echter weer vissen. Fran Sol nam de bal goed aan in het strafschopgebied, draaide en schoot op doel. Onana raakte de bal nog met zijn voet, maar kon alsnog niet zijn eerste redding van de avond noteren: 1-2. Het waren al met al twee tegentreffers waar eerder Ajax’ verdediging iets aan kon doen dan de keeper.

Willem II ontpopte zich zo net als Roda JC tot een tegenstander die zeer effectief met de kansen omging. Eigenlijk gold hetzelfde voor Ajax, want op de treffer van Klaassen na werd in de eerst helft haast geen mogelijkheid gecreëerd, op een enkel afstandsschot na. De meest gevaarlijke was die van Veltman, pal voor rust, maar zijn schot ging naast.

Peter Bosz greep in, liet Riechedly Bazoer na rust in de kleedkamer achter, en posteerde Daley Sinkgraven op het middenveld. Het was al zijn tweede wissel, aangezien Mitchell Dijks vlak voor rust geblesseerd naar de kant moest en werd vervangen door Nick Viergever.

Het spel werd er na rust niet beter op, ook omdat Willem II zich heerlijk kon ingraven en tijd kon gaan rekken. Het was de Tilburgers, die nog nooit wonnen in Amsterdam, niet kwalijk te nemen.

De meeste Ajacieden mochten het zichzelf wel kwalijk nemen. Te veel spelers presteerden simpelweg ondermaats, dat met afzwaaiers van Amin Younes en Traoré nog eens extra werd bevestigd. De spits die tegen FK Rostov nog zo sterk voetbalde, kon vanavond niets uitrichten. Ook het inbrengen van Mateo Cassierra, voor Donny van de Beek, hielp niet.

En zo bleef het 1-2, en moeten we nog altijd wachten op de eerste thuiszege van Ajax onder Bosz, na de eerdere gelijkspelen tegen PAOK, Roda JC en Rostov. De competitiestart is in elk geval ondermaats te noemen met vier punten uit drie wedstrijden. Hopelijk maakt de ploeg woensdag het nodige goed. Wie weet weer met Onana op doel.