Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax biedt fans excuses aan en neemt maatregelen

Het ging faliekant mis op de vakken 424 en 425 tijdens Ajax - Willem II. Jeugdige Ajacieden waren met hun ouders getuige van harde confrontaties tussen supporters en beveiliging. Terwijl het juist de bedoeling was dat deze vakken dit seizoen familievakken zouden zijn. De club neemt z’n verantwoordelijkheid. Dit wil niemand meer.

31 augustus 2016 - 18:04
UsershyraDesktopajax_dataimagesfd7b680fb9274ef7e57e1731f3b50b37_normal
Zo hoort het; kids gaan met plezier naar het stadion © Sjoerd Tullenaar

Het duel in de Arena was op 20 augustus. Tien dagen later ontvingen de gedupeerde ouders een brief. Gevoelsmatig laat, maar onderzoek naar de oorzaken en een juiste inschatting van het voorval zorgden dat de club niet eerder kon reageren, hoorden wij in gesprek met de directie.  

Als supportersvereniging zochten wij contact met Ajax om uitleg te krijgen over de incidenten. Wij kregen hetzelfde te horen als is verwoord in de brief naar de gedupeerden. Dat Ajax deze Ajaxfans zelf persoonlijk informeert, is netjes.

Genoegdoening
De Supportersvereniging Ajax is blij dat de club uiteindelijk de gedupeerden genoegdoening geeft en direct maatregelen neemt om dit soort incidenten te voorkomen. Eén van de maatregelen is het verplaatsen van supporters.

De aanleiding van de incidenten bij Willem II in het kort: Ajax wil in het stadion op Zuid eerste ring (F-side) een groot staanvak creëren. De supporters op vak 424 en 425 (beter bekend als Vak410) kregen de kans daar naartoe te verhuizen. Niet iedereen van het sfeervak op de tweede ring kon direct worden verplaatst. De ‘achterblijvers’ op de vakken 424 en 425, zo’n 200 in getal, kregen te horen dat zij konden blijven, maar zich wel aan de huisregels dienden te houden. Niet staan, niet roken en geen verbaal geweld; dat werk.

Onacceptabel
Voor en tijdens het duel met Willem II kwamen er supporters uit andere vakken bij deze ‘achterblijvers’ van Vak410 staan. Uit de analyse van videomateriaal achteraf bleek dat vooral een deel van de ‘overlopers’ zich enorm heeft misdragen. Dat leidde tot harde vechtpartijen tussen supporters en stewards en – later – beveiligers.

Eén beveiliger werd ernstig gewond aan z’n hoofd naar het ziekenhuis gebracht. Andere omstanders – vooral kinderen op het familievak – voelden zich enorm bedreigd. Dat agressieve gedrag is voor ons als SV Ajax en voor ieder weldenkend mens onacceptabel.

Ajax stelt: “Wij beseffen dat we een inschattingsfout hebben gemaakt en zijn druk bezig om passende maatregelen te treffen om dergelijke incidenten met ingang van de eerstvolgende thuiswedstrijd te voorkomen.”

De club steekt dus ook de hand in eigen boezem. De gedupeerde kids en ouders kunnen als speciale gast naar Ajax - FC Utrecht en krijgen een plek aangeboden op de hoofdtribune.

Verplaatsing
Vandaag werd tevens bekend dat de ‘achterblijvers’ verplaatst worden naar de vakken 404 tot en met 408. Deze vakken zijn op de lange zijde tweede ring. Dat gebeurt voor het thuisduel tegen Vitesse op 11 september.  Deze supporters hebben inmiddels een mail van Ajax ontvangen met uitleg. De club maakt zo snel als mogelijk werk van ‘veilig staan’ (safe standing) op Zuid eerste ring (F-side) en probeert deze achterblijvers daar zo rap mogelijk een plek te bieden.

De vakken 424 en 425 krijgen officieel het karakter van een familiesectie in het stadion, ook met de jeugdspelers van Ajax. Als SV Ajax gaan wij bijdragen aan de aankleding van de vakken en het plaatsen van Ajax Kids Clubleden op de beschikbare stoeltjes. Wij willen stadionbezoek bij de jongste Ajacieden bevorderen en familievakken zijn dan een prima idee.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >