Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Rookgordijntjes, loze beloften en tergende afhankelijkheid

Veel voetballiefhebbers vinden transfergeruchten heerlijk. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Ik vind deze periode verschrikkelijk. Is wel eens onderzocht hoeveel procent van de geruchten uiteindelijk blijkt te kloppen? Ik vrees het ergste.

16 juni 2016 - 12:11
UsershyraDesktopajax_dataimages0a17b2a88022d8e32b41970e75a52ce9_normal
Maarten Fontein zag Wesley Sneijder Ajax alsnog ontglippen. © Pro Shots

In de kantine van mijn amateurclub krijg ik vaak de vraag of ‘het al rond is’. Mijn standaard antwoord is dan dat de vragensteller niet de illusie moeten hebben dat Ajax dit soort schimmige zaken als een soort publieke service met de volledige sportpers deelt.

Op weg naar huis vraag ik me af waarom ik niets met de transferperiode heb. Ik lees de geruchten zelf immers toch ook altijd? Waarschijnlijk kan ik niet tegen de afhankelijke positie van Ajax. De club is – als kleine Europese speler – in de huidige transferopzet tot 1 september volledig afhankelijk van de behoeften van de puissant rijke Europese top.

Er wordt her en der en vanuit tegenstrijdige belangen van alles geroepen. Hier en daar een rookgordijntje, om vervolgens elders toe te kunnen slaan. Probeer de waarheid maar boven tafel te krijgen. Primeurs zijn verdeeld en deels afhankelijk van een wederzijdse gunfactor.

Daarnaast hecht ik sinds de zomer van 2007 ook weinig waarde aan de officiële woorden van de hoofdrolspelers. Tijdens een apart persmoment in De Lutte stond Ajax’ algemeen directeur Maarten Fontein destijds met Wesley Sneijder glunderend te proosten op het feit dat speler en club in ieder geval nog een seizoen zouden doorgaan.

Vier weken in juni om de transfers af te handelen. Daar kun je ook je beleid op afstemmen, toch?

Drie weken later bleek de Ajacied alsnog onhoudbaar. Hij vertrok naar Real Madrid voor een slordige 27 miljoen euro. Inderdaad een aanbieding die je als eredivisieclub niet kunt weerstaan, maar je voelt je wel besodemieterd. Dat Ajax na Sneijders vertrek al begin oktober klaar was in Europa wekte geen verbazing.

Dat het transfersysteem is afgestemd op de wensen van de rijkste clubs irriteert mij – en anderen – ook mateloos. De KNVB opteerde in het verleden al eens de transferwindow een maand eerder te sluiten, zodat iedereen voor de start van de competities op 1 augustus weet waaraan hij toe is. Van mij mag het nog wel een maandje eerder en een stuk korter. Vier weken in juni om de transfers af te handelen. Daar kun je ook je beleid op afstemmen, toch?

Bovenstaande aanpassing vanuit de FIFA zou ook eerlijker zijn naar loyale supporters die veel geld in hun club steken. Zij kopen nu hun seizoenkaart en moeten maar hopen dat hun club met de sterkste selectie om de prijzen gaat strijden. Het is supportersvriendelijker als de A-selectie vastligt op het moment dat jij weer traditiegetrouw je seizoenkaart koopt of verlengt.

Als ik Peter Bosz was, zou ik in de voorbereiding op een seizoen ook graag eerder willen weten waaraan ik toe ben. Dat geldt met name voor spelers die elders in de schijnwerpers staan. Het is goed dat Ajax de portemonnee lijkt te gaan trekken en er hopelijk een paar directe versterkingen komen, maar wat gebeurt er met Arek Milik, Riechedly Bazoer, Davy Klaassen, Anwar el Ghazi en Jasper Cillessen?

Het kan mij niet snel genoeg 1 september zijn. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >