Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz noemt Duitsland goed voorbeeld vijfsecondenregel

Het wordt slechts een onderdeeltje van het Ajaxspel onder Peter Bosz, maar wel een belangrijk onderdeel. Dit zijn de woorden van Bosz zelf, dus dan mogen wij het ook zo opschrijven. We hebben het natuurlijk over de vijfsecondenregel, die de trainer deze zomer erin moet slijpen.

29 juni 2016 - 16:54
UsershyraDesktopajax_dataimagesebfaa5e1c3dfe64d45ea83eeb34376b6_normal
Voorlopig komt het principe van Bosz iedere training terug. © Pro Shots

De vijfsecondenregel staat symbool voor de manier waarop de ploegen van Bosz voetballen. Wij hebben ons er een beetje in verdiept, omdat we benieuwd zijn naar de nieuwe trainer van Ajax, maar wat staat zijn spelers de komende weken nu precies te wachten?

“Als we balverlies lijden, hebben we 'm binnen vijf seconden weer terug. Als die regel goed wordt uitgevoerd,” start Bosz zijn college voor Ajax Life. “Iedere trainer wil dat zijn ploeg, als je moet verdedigen, erg compact staat, heel klein en dicht bij elkaar. Op die manier houd je de ruimte voor de tegenstander klein.”

“Maar kom je in balbezit, dan moet het veld zo groot mogelijk worden. Er is uitgerekend: als je de bal verovert, heb je vijf seconden nodig om weer 'groot' te staan. De taak voor mijn spelers is om dit te voorkomen, door de bal snel terug te pakken, zodat je er niet achteraan hoeft te lopen.”

“Duitsland deed dit perfect tegen Slowakije en won met 3-0. Het niveau van Duitsland is natuurlijk erg hoog. Zo hoog dat het ze lukte om de bal binnen drie seconden alweer in bezit te hebben, omdat ze goed stonden. Dit is een onderdeeltje van het spel dat we willen spelen. Je moet het niet uitlichten als 'dit is het', maar het is wel belangrijk.”

Bosz heeft een week of vier om dit alles in de voorbereiding in de praktijk te brengen. Dat lukte hem al eens bij Vitesse, toen er op het laatste moment een blik nieuwe spelers op het trainingsveld stond en de club een prima start van de competitie kende.

“Je moet je voorstellen dat we dit iedere oefening, iedere training, kunnen trainen. Spelers moeten leren dat ze niet teleurgesteld moeten zijn als er iets fout gaat of als ze de bal verspelen. In plaats daarvan moeten ze het veld klein maken om de bal direct terug te kunnen krijgen. Dat gaan we iedere dag doen, daar gaan we iedere training op hameren.”

Als je verder de diepte in wilt over de vijfsecondenregel van Bosz, kunnen we dit verhaal adviseren.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >