Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Allez, Jan Vertonghen

Ik deed vandaag een test. Die moest antwoord geven op de vraag voor welk land ik tijdens het EK moet zijn. België kwam als winnaar uit de bus. Ik ben blij met de uitkomst, want ik hoop oprecht dat ons buurland het goed doet. Dat heeft een hoofdreden: Jan Vertonghen.

Door Niels Pach
07 juni 2016 - 17:54
UsershyraDesktopajax_dataimages06ff709725b072e114efd0871e8bba5b_normal
Of, op z'n Nederlands: Hup, Jan! © Pro Shots

Natuurlijk gun ik Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen ook het allerbeste en bovendien vind ik België een sympathiek voetballand. Ze hebben de dingen daar goed aangepakt. En het moest van ver komen.

Sjaak Swart heeft nog meer met De Graafschap dan de gemiddelde Belg had met het eigen voetbalteam, zeg maar. Totdat onze zuiderburen een aardige lichting voetballers kregen. Daarmee waren ze er nog niet. Er was een goede campagne voor nodig om de Belgen weer van het team te laten houden. Zoek maar eens op.

Toch is het vooral Vertonghen waardoor ik hoop dat België op 10 juli met de beker staat. Hij is een echte, een echte Ajacied. Dat bewees hij al toen hij hier speelde. Met als hoogtepunt het juichen toen scheidsrechter Pieter Vink op 15 mei 2011 voor het laatst op zijn fluitje blies.

Niks geen grote vedette. Het zit 'm in de kleine dingen.

Maar hij bewijst het nog steeds. De manier waarop hij sinds zijn vertrek over Ajax praat, is mooi. Het feit dat hij nog regelmatig een wedstrijdje van Ajax meepikt, is nog mooi. Bedenk daar bij dat hij dat niet hoeft te doen. Vertonghen doet het omdat Ajax zijn club is.

Ik denk ook nog steeds met veel plezier terug aan het filmpje dat Ajax TV maakte vlak na het veroveren van de derde ster. De cameraploeg kwam bij hem thuis. En we kregen te zien dat hij gewoon een van ons is, hij is een echte Amsterdammer.

Er moesten boodschappen worden gedaan lunch en dus ging hij gewoon naar de supermarkt, zoals wij allemaal doen. Niks geen grote vedette. Het zit 'm in de kleine dingen. Vertonghen is benaderbaar en toch heel groots.

Daarom ben ik blij met de uitkomst van de test en zal ik de komende maand een paar keer roepen: hup België! Allez, Jan Vertonghen!

Je kunt bij de Volkskrant zelf testen voor wie je 'moet' juichen dit EK.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >