Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijfsecondenregel belangrijk onderdeel van visie Bosz

Als we het hebben over leuk, aanvallend voetbal, komen we op basis van de laatste jaren wellicht eerder uit bij Vitesse dan Ajax. En laat nou net Peter Bosz in die periode trainer van Vitesse zijn geweest. “Bij alles wat we doen, staat de speelwijze centraal.”

25 mei 2016 - 10:49
UsershyraDesktopajax_dataimages516dd339104613359af21acaeaf1ebd1_normal
Bij alles wat Bosz doet, staat de speelwijze centraal. © Pro Shots

Ajax Life sprak in aanloop naar Vitesse - Ajax in oktober 2015 met Bosz om vooruit te blikken op die bewuste wedstrijd. Een aantal quotes komen goed van pas, nu Bosz is aangesteld als opvolger van Frank de Boer.

Hoe krijgt Bosz het toch voor elkaar om steeds zulk aantrekkelijk voetbal te spelen? De trainer legt uit: “Door de speelwijze altijd centraal te stellen, bij alles wat we doen. Het is niet zo dat we tegen De Graafschap druk zetten en tegen Ajax niet. Dat doen we elke wedstrijd, want dat hoort bij onze manier van spelen.”

Een belangrijk onderdeel van die manier van spelen is de zogeheten 'vijfsecondenregel'. Als de tegenstander de bal heeft, wil Bosz dat zijn elftal 'm binnen vijf tellen terug verovert. “Dat is een van mijn grootheden. Als je veertig minuten balbezit hebt, moet je er vijftig minuten achteraan jagen. Dat gaat niet altijd lukken.”

“Maar als je tachtig minuten balbezit hebt, zijn het er nog maar tien. Bij FC Barcelona hanteren ze overigens de driesecondenregel. Daar gaat het nog iets sneller. Ik zit nu in mijn derde jaar bij Vitesse en elk jaar is de speelstijl iets meer verfijnd, met allerlei kleine details waardoor je het 'perfecte spel' steeds dichter benadert.”

Platform De Correspondent heeft Bosz uitgebreid gesproken over zijn tactische concept, waarvan de vijfsecondenregel dus een belangrijk onderdeel is. Wat is het grote voordeel? Het moment kort na balverlies is het beste moment om de bal terug te winnen en er overheen te klappen.

De tegenstander is nog kwetsbaar, omdat het zojuist moeite heeft moeten doen om de bal in bezit te krijgen, en 'staat' waarschijnlijk nog niet helemaal goed. Als de verdedigers van Vitesse – en straks hopelijk Ajax – dan naar voren schuiven, verkleinen ze het speelveld. Dat maakt het voor de tegenstander moeilijker om de bal in de ploeg te houden.

Voer je dit goed uit, dan is het de bedoeling dat deze tactiek zorgt voor veel balbezit, veel doelkansen en een solide verdediging die weinig weggeeft. Dat is de korte, simpele uitleg.

Maar lees vooral het volledige verhaal van De Correspondent, het is interessant leesvoer!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >