Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Hollywood

Frank de Boer moet wel een fantastische coach zijn. Het ziet er vaak niet uit wat hij presenteert, maar qua zilverwerk is hij niet te evenaren. Best verwarrend. Hij zet me nu al jaren op het verkeerde been. Ook dit jaar trap ik er weer met open ogen in.

01 mei 2016 - 20:50
UsershyraDesktopajax_dataimages912e83bca8fd0642f10a549cc202c5f8_normal
Voor fischer geldt het hap-snap Rocky-scenario. © Pro Shots

Wie mij in november had verteld dat Ajax het op de laatste competitiedag nog helemaal in eigen hand zou hebben, zou ik uitgelachen hebben. Alleen PSV kon deze jaargang toen nog winnen. Stom, één ding zag ik over het hoofd. De Boer heeft zijn opleiding niet in Zeist, maar in Hollywood gevolgd.

Mike van der Hoorn vertelde hij op de training nog over Quentin Tarantino. “Dan moet je voor de wedstrijd iets enorm onsympathieks doen. Antihelden zijn namelijk de ware sterren. Schiet bijvoorbeeld op de hooghoudende mascotte als hij met een record bezig is. En doe vooral of het je niks kan schelen. Het publiek vindt je dan een enorme lul, waardoor je latere goal des te obscuurder wordt. Je cultstatus is verzekerd.”

Voor Viktor Fischer had de meesterregisseur iets meer mainstreams voor ogen. Het hap-snap Rocky-scenario. Een ster die vlak voor het eind van het verhaal de underdog is geworden, maar dan bam, prachtig scoort. Het hoogtepunt van de middag, wat mij betreft. Voor dit soort verhalen ben ik altijd wel te porren.

Frank is nog altijd vooral van de thrillerschool.

Voor Cerny en Younes glooit voor volgend seizoen hopelijk het Disneyscenario. Al betwijfel ik of Frank dit genre onder de knie heeft. Het is de nuchtere verhaallijnentovenaar ongetwijfeld iets te zoetsappig. De colleges over Walt heeft hij vast overgeslagen.

Frank is nog altijd vooral van de thrillerschool. Hitchcock, Steven King, Freddy Krueger, dat werk. Niet alleen gedurende een seizoen, maar vooral ook in losse wedstrijden. Neem dit potje. Tot minuut tachtig geef je FC Twente nog best wat kansen, maar aan het eind weet je – met 4-0 – dat er maar een mogelijke winnaar was. De hele tijd al. Hoe flikt hij dat steeds toch weer?

Zo denk je stiekem ook al te weten dat Ajax kampioen is. Je zult het niet hard op durven zeggen, maar je denkt het wel. Frank de Boer zal ons volgende week echter tot minstens 16.10 uur weer op het verkeerde been zetten, zo is hij. Hoe en wat? Geen idee. Hij heeft een scenario klaarliggen, onze thrillerregisseur, dat kan niet anders.

Sla de popcorn alvast maar in.

Nicky Samsom heeft het boek 'Ik heb een gek te temmen' geschreven.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >