Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Noodgedwongen geduld met Milik betaalt zich uit

Arek Milik is in amper twee jaar tijd getransformeerd van anonieme huurling tot clubtopscorer. Inmiddels betrap ik mezelf erop dat ik vrees voor zijn vertrek.

22 april 2016 - 10:44
UsershyraDesktopajax_dataimages993614052f8155184635f2189ef7afeb_normal
Milik schroefde zijn competitietotaal op naar 21 treffers. © Pro Shots

Eerlijk is eerlijk, ik was verrast, kritisch en ook wel een beetje teleurgesteld toen Ajax op 15 mei (mooie datum) 2014 bekendmaakte dat het een Poolse spits van Bayer Leverkusen huurde.

Hoewel deze Milik in zijn eerste seizoen 23 keer doel trof in 33 officiële duels, was hij nimmer onomstreden. Best vreemd, gezien het scoringsgemiddelde van één treffer per 129 minuten.

In de voorbereiding op dit seizoen was het niet anders. Zo lieten Frank de Boer en John Heitinga in De Lutte al weten dat Milik sterker, agressiever en beter als aanspeelpunt moest gaan fungeren.

De aanvaller herhaalde die woorden zelf nog na het trainingskamp in Turkije. Daar toonde de Pool mentale veerkracht door twee keer te scoren in het oefenpotje tegen Hamburger SV, ondanks dagenlange geruchten over een nieuwe spits. Na dat duel vertelde hij me op een donkere en verlaten sintelbaan voor de duidelijkheid nog maar even dat hij eerste spits van Ajax is. Hij en niemand anders.

Met voorlopig 21 competitietreffers snoert de Pool zijn critici de mond.

Of Milik dat enorme zelfvertrouwen veinsde of meende, doet niet ter zake. In letterlijke zin had de aanvaller gelijk. De spits had geen echte concurrent, alle opstellingen met Davy Klaassen, Viktor Fischer of Anwar el Ghazi centraal voorin ten spijt.

Met voorlopig 21 competitietreffers snoert de Poolse EK-ganger zijn critici de mond. Hij is sinds Luis Suarez (2009/2010) de eerste Ajacied die er in de competitie meer dan twintig maakt.

Omdat Ajax vooralsnog niet diep in de buidel wil tasten voor een extra spits, kreeg Milik wellicht langer dan gebruikelijk de kans zich te bewijzen. Noodgedwongen geduld blijkt in het geval van de steeds beter meevoetballende Ajacied dus een schone zaak.

Een kleine twee weken geleden sprak ik hem voor het coververhaal van onze krant Ajax Life en vroeg hem hoe hij zijn eigen toekomst zag. Er worden in de media immers weer nieuwe spitsen aan Ajax gekoppeld en hij staat zelf te trappelen om zich te bewijzen op het EK in Frankrijk.

Zijn antwoord was opvallend eerlijk. Milik – met inmiddels een doorlopend contract tot 2019 – houdt alle opties open. Enerzijds hoopt hij na de zomer met Ajax in de Champions League te spelen, anderzijds kan er na een geslaagd EK van alles gebeuren.

Ik had het na dat persbericht van 15 mei niet verwacht, maar hoop oprecht dat hij blijft.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >