Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Nick 4 Ever

Wellicht is de kop een beetje schrikken voor Ajaxsupporters. Nick Viergever voor altijd? Nou... Tegen de twijfel bij sommige Ajacieden in wil ik een lans breken voor de verdediger. Zeker voor de komende vijf finales.

05 april 2016 - 15:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesea769207e8eb5be32c58b0ab4370c60c_normal
Er wordt een lans gebroken voor Viergever. © Pro Shots

Het eerbetoon aan Johan Cruijff was afgelopen zondag enorm indrukwekkend en daarmee gepast voor de grootste Ajacied, speler en uniekste persoonlijkheid uit de clubgeschiedenis. De mars, de choreo, de shirts op het veld...

Maar om Bob Haarms te citeren, die Johan nu assisteert in de voetbalhemel: “We moeten door, snuiters.” En daarom was ook de 3-0-winst op PEC zo passend als finale-akkoord op een gedenkwaardige zondag. Johan Cruijff had het niet anders gewild.

Ik neem de vrijheid om te schrijven wat hij waarschijnlijk zelf gedacht zou hebben, als sportman en Ajacied: “Leuk, al die aandacht. Maar wel effe winnen.” En dat deed Ajax. En PEC keek ernaar, op gepaste wijze.

's Avonds zond NOS een documentaire uit over Johan bij Barcelona en de impact van hem op de club en de Catalanen. The Last Match. Heerlijke televisie. Kijktip op Uitzending Gemist. Johan in zijn tweede thuisland, met Xavi pratend over voetbal, over Barcelona. In het Spaans (niet het Catalaans) zei hij: “Met elf Messi's kun je echt geen wedstrijd winnen.”

Grappig, want Cruijff kon je zonder al te veel risico gewoon op doel zetten. Of als centrale verdediger. Maar er zit een kern van waarheid in zijn los uitgesproken stelling. Voor alle andere voetballers dan, behalve voor Johan zelf.

Viergever is gemaakt door zijn moeder als centrale verdediger.

Je kunt Viergever niet met goed fatsoen in de spits zetten. Ondanks dat hij best gevaarlijk is in het vijandelijke strafschopgebied, als hij in positie voor de goal komt. Viergever kun je wellicht nog op doel zetten, omdat hij leeuwenmoed toont. Zeker in de duels. Als linksback? Mwah...

Viergever is gemaakt door zijn moeder als centrale verdediger. Echt waar. En bij het uitdelen van verdedigende kwaliteiten stond Mike van der Hoorn direct achter Nick in de rij. Ze vergaten – bescheiden als ze zijn -  bij het loket ook nog 'fabelachtige techniek' te bestellen, maar wat kunnen deze mannen de boel dicht houden.

Tijdens Ajax - PEC keek ik naar het duo in het centrum. Droog. Overtuigend. Hard zat. Kregen de Zwollenaren een uitgespeelde kans? Nee, niet echt.

In Cruijffs tijd heten de mannen van het slot op de deur Vasovic, Blankenburg of Hulshoff.  Er bestond officieel toen nog geen roulatiesysteem. Je dwong je plek af en je bleef staan. Tot het tegendeel was bewezen.

Ik ben een groot voorstander om met het duo Viergever en Van der Hoorn de vijf finales te gaan spelen. Om te beginnen zaterdag tegen Cambuur.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >