Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Matig Ajax ontsnapt in Leeuwarden

De Ajacieden kunnen weer een wedstrijd wegstrepen richting een eventuele landstitel. De koploper maakte het zichzelf ongekend moeilijk en won uiterst moeizaam van SC Cambuur dankzij een knappe kopbal van Davy Klaassen.

09 april 2016 - 21:38
UsershyraDesktopajax_dataimages842951ab16db1bbec13019a883313570_normal
Davy Klaassen voelt de waarde van zijn bevrijdende treffer. © Pro Shots

Voorafgaand aan de wedstrijd in Leeuwarden erkende Frank de Boer dat Ajax de lonkende landstitel alleen maar van zichzelf kan verliezen. Tegen de nummer laatst van de eredivisie leverden vrijwel alle elf Ajacieden een zorgwekkende eerste helft af. Ajax creëerde weinig, speelde in een te traag tempo, leed te vaak slordig balverlies en zette als collectief slecht druk op Cambuur.

Desondanks waren er kleine kansjes. Mike van der Hoorn ging al na vijf minuten neer bij een hoekschop van Lasse Schöne, maar scheidsrechter Pieter Vink zag geen strafschop in het shirtje trekken van Martijn Barto. Daarna schoot Arek Milik over en dribbelde Amin Younes zich naar een gevaarlijke doelpoging, die maar ternauwernood werd gepareerd door doelman Leonard Nienhuis.

Diezelfde doelman botste eerder ongelukkig tegen Mike van der Hoorn. De Ajacied liep daarbij een hoofdwond en een kneuzing aan zijn bovenbeen op. De centrumverdediger vervolgde nog wel de wedstrijd, maar moest zich vlak voor rust alsnog laten vervangen door Ricardo van Rhijn.

Onzichtbaar
Wie dacht dat Ajax als herboren uit de kleedkamer zou komen, kwam bedrogen uit. De thuisploeg was wederom de bovenliggende partij zonder gevaarlijk te worden. De bepalende Ajacieden van de laatste weken – Bazoer, Klaassen en Milik – waren onzichtbaar en het fanatieke thuispubliek begon zowaar in een stunt te geloven.

De Boer greep snel in en bracht Anwar El Ghazi na nog geen uur spelen voor Schöne, om zo meer dreiging en snelheid op de rechterflank te creëren.

Nadat SC Cambuur defensief geklungel van Riechedly Bazoer bijna afstrafte via een schot van Jergé Hoefdraad, El Ghazi zijn eerste bal over de zijlijn liet lopen én Bazoer en El Ghazi er samen voor kozen om een bal uit te laten gaan in plaats van hem binnen te houden leek een deceptie zich af te tekenen.

De offensieve dadendrang van de thuisploeg leverde veel ruimte op achter de Friese defensie. Bij zijn eerste succesvolle actie legde El Ghazi de bal panklaar op het hoofd van de inlopende Klaassen. De aanvoerder, tot dat moment onzichtbaar en amper in het spel betrokken, kopte knap binnen in de verre hoek.

Daarna kreeg Ajax voldoende kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. El Ghazi zelf faalde oog in oog met Nienhuis, Younes schoot vanaf de linker achterlijn met links op de binnenkant van de paal en Bazoer zag zijn afstandsschot net naast de kruising gaan. Zelfs toen de normaliter zelfzuchtige El Ghazi de bal keurig aflegde op de meegekomen Younes wist de bal het Leeuwarder net niet te vinden.

Daarmee maakte de koploper het zichzelf in het laatste half uur onnodig moeilijk en bleef het tot het laatste fluitsignaal van Vink billenknijpen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >