Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Kromme, houd alsjeblieft je rug recht

Bijna heel voetbalminnend Nederland had het maandagochtend bij de koffieautomaat over de penalty die Ajax kreeg van arbiter Danny Makkelie. PSV-supporter Marcel deed zelfs aangifte bij de politie. Emotioneel geroeptoeter op basis van een arbitrale dwaling. Niks aan de hand. Dat Willem van Hanegem ook begon mee te toeteren, viel mij een beetje tegen.

19 april 2016 - 15:25
UsershyraDesktopajax_dataimages0994cc01ca4ecf8e5a5ac77f8e074608_normal
Hier staan ongeveer Utrecht, Ajax en Feyenoord in beeld. © Pro Shots

“Ik dacht het in de eerste helft al: FC Utrecht kan deze wedstrijd nooit winnen. Je zag meneer Makkelie het langzaam opbouwen. Hij begon ermee om Ajax kleine voordeeltjes te geven. Dat was heel irritant,” zegt hij in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Van Hanegem voegt daaraan toe: “Ze doen het bij die club ook slim. Je ziet daar aan de muur in de gang foto's van oud-scheidsrechters. Misschien hoopt zo'n Makkelie dat hij daar straks ook komt te hangen. Dat zit er nu natuurlijk dik in.”

Zo jammer dit. Ik vind dat de Kromme hier buigt voor de druk van zijn eigen wekelijkse column. Calimero-gedrag, daar is hij te groot voor. En hij heeft veel meer invloed dan hij denkt.

Ik vind dat de Kromme hier buigt voor de druk van zijn eigen wekelijkse column.

Als Ajacied ben ik niet per se anti-Van Hanegem. Integendeel. Hij zegt wat hij denkt. Daar hou ik wel van. En vaak geen stomme dingen. In dezelfde column is hij ook kritisch op zijn eigen club, vooruitblikkend op de KNVB-bekerfinale: “Ik denk eerlijk gezegd dat Feyenoord zondag geen favoriet is. Ik zou niet weten op grond waarvan. Het spel was tegen FC Groningen behoorlijk bedroevend.”

Al in 1990 (ja, we schakelen even over naar andere tijden) kon je in een interview met Frénk van der Linden lezen hoe Van Hanegem over roeptoeteren dacht. Dit was lang voordat social media bestonden. “Onze samenleving wordt knettergek. De mensen verleren het luisteren. Als je naar de televisie kijkt: veel geschreeuw, héél veel geschreeuw. En wol? Er is geen truitje van te breien.”

Hij pleitte een kwart eeuw geleden voor eerlijkheid en inhoud. De Kromme hield niet van 'schreeuwerds'. Nu kun je na ruim 25 jaar best van gedachten veranderen. Maar ik vind dat oprecht zonde. Scheidsrechters staan al enorm onder druk. Ook langs de amateurvelden. De woorden van Van Hanegem reiken verder dan de man zelf beseft.

Ik hoop bij Van Hanegem op meer wol en minder geschreeuw.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >