Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Verdwijnen Twente uit eredivisie kan Ajax titel opleveren

De titelrace in de eredivisie wordt wellicht helemaal niet beslist in Eindhoven, maar in Enschede. Of in de Zeister bossen, dat kan ook nog. Het is nog maar zeer de vraag of FC Twente erin slaagt zijn proflicentie te behouden. Als de tukkers deze voor de 34ste speelronde kwijtraken, profiteert Ajax.

03 maart 2016 - 09:14
UsershyraDesktopajax_dataimages31c35e9b5339d4f57b9202e0a4e5f7ff_normal
Ajax werd in 2011 ook al kampioen ten koste van Twente. © Pro Shots

Wat is er aan de hand? Pfoe, er is bijna geen beginnen aan. Het komt erop neer dat het bij Twente een grote kolerezooi is. Er is gesjoemeld met transfers, met jaarrekeningen en nog veel meer. De club kreeg vorig seizoen al punten in mindering, nu dreigt het zelfs zijn proflicentie te verliezen.

Als Twente inderdaad zijn proflicentie verliest, zijn de gevolgen groot. Betaald voetbal spelen is dan volgend seizoen uit den boze, maar er is ook impact op de gang van zaken dit seizoen. Het is hierbij van belang wanneer de licentie wordt ingetrokken, meldt het Algemeen Dagblad. Als dit gebeurt voor de 34ste en laatste speelronde, komen alle resultaten te vervallen.

Het punt is dat PSV twee keer won (1-3 en 4-2) van Twente, terwijl Ajax in de Grolsch Veste bleef steken op een gelijkspel (2-2). Een simpele rekensom leert dat PSV op dit moment zes punten moet inleveren en Ajax maar eentje. Anders gezegd: als Twente inderdaad uit de competitie wordt gezet, komt de titelrace er plots heel anders uit te zien. PSV staat op dit moment één puntje voor op Ajax.

Om het nog gekker te maken: Ajax - Twente staat op het programma voor zondag 1 mei. Inderdaad, dat is de 33ste speelronde. En inderdaad, rond die dag is de deadline en moet er een oordeel worden geveld. De dag des oordeels is al een paar keer uitgesteld. Als dat in de lente van 2016 opnieuw gebeurt, kan dit ook weer van invloed zijn op de titelrace.

Hoewel Bert van Oostveen zelf niet beslist over de straf die Twente krijgt, is het afpakken van de licentie een serieuze mogelijkheid. “Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijk nodig hebt om hier als Twente uit te komen,” aldus de directeur betaald voetbal. “Ik acht de kans klein dat Twente volgend seizoen betaald voetbal speelt.”

Uiteindelijk bepaalt de licentiecommissie van de KNVB de uit te delen straf. De club zelf hoopt door het sluiten van een crediteurenakkoord met oud-bestuurders, onder wie Joop Munsterman, een eerste stapje in de goede richting te zetten. Maar zelfs als dit lukt, moeten er nog een heleboel stapjes worden gezet om alle problemen op te lossen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >