Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Opleiden belangrijker dan winnen

Art Langeler is Art Langeler maar. Dat de hoofd jeugdopleiding van PSV een beetje Ajax probeert te schofferen is alleen maar leuk. Dus laat hem ook maar lekker roepen dat in Amsterdam te weinig rekening wordt gehouden met de nationale jeugdteams. Alleen moet de KNVB niet gaan meedoen.

30 maart 2016 - 13:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesf7e492ccd2d889ea2b11bb4a43927fc3_normal
Liever rood-wit dan jeugdig Oranje... © Pro Shots

Natuurlijk heeft Langeler, kijkend naar de feiten, gelijk. Ajax weegt inderdaad voor elk talent af of het beter is om bij Ajax te blijven of naar het nationale jeugdteam af te reizen. In Eindhoven schijnt bij elke uitnodiging voor Oranje de vlag uit te gaan en worden talenten via een rode loper het taxibusje ingeduwd, op weg naar Zeist.

Deze zomer zal bij de Herdgang de parkeerplaats ongetwijfeld vol staan met van die busjes en rode lopers. Zowel het nationale team van onder negentien als die van onder zeventien wist zich gisteren te plaatsen voor het EK.

Maar wat gaat Ajax doen met bijvoorbeeld Donny van de Beek? De middenvelder is belangrijk voor Oranje onder 19, maar behoort tevens tot de A-selectie in Amsterdam. Als je het hem zelf vraagt, hoort hij graag een paar keer het Wilhelmus, in plaats van omroepen van de prijspakketten bij amateurclubs waartegen Ajax gaat oefenen.

Volgens de wet-Langeler zou Ajax Van de Beek ook gewoon moeten afstaan. Zonder zeuren. Bondscoach Aron Winter liet ook al weten met de topdrie te willen praten, zodat hij met een zo sterk mogelijk elftal voor de dag kan komen. Hij wil het EK winnen. En daar gaat het fout.

Volgens de wet-Langeler zou Ajax Van de Beek ook gewoon moeten afstaan

Even kort een uitstapje naar België, waar niet alleen het nationale elftal, maar ook de jeugdteams zeer goed presteren. Ook op clubniveau. Anderlecht won nog van Ajax op de Future Cup afgelopen weekeinde, en dat was niet voor het eerst.

Bob Browaeys, een van de architecten van het huidige Belgische voetbal en tevens jeugdbondscoach, legde mij enkele maanden geleden al uit dat in de jeugd opleiden belangrijker is dan winnen. Alsof Johan Cruijff aan het woord was…

Zelf deed Browaeys met België onder 17 mee aan het WK. Als enige bondscoach liet hij al zijn spelers – op de derde keeper na – aardig wat minuten maken. Zijn ploeg werd keurig derde op een toernooi waar Oranje onder 17 overigens ontbrak. Browaeys geniet meer van spelers die zijn doorgebroken dan van prijzen die hij zelf met jeugdteams wint.

Terug naar Oranje. Natuurlijk wil Van de Beek op het EK spelen, maar is het beter voor hem als hij daardoor twee a drie weken van Ajax’ voorbereiding mist? Hij loopt dan al aan het begin van het seizoen uit de maat qua opbouw. En daarnaast: van trainen bij Ajax 1 maakt hij – of welk talent dat op de deur klopt (Appie Nouri? Frenkie de Jong?) – in een paar weken tijd meer stappen dan als hij gaat voetballen tegen leeftijdsgenoten. En waar ligt zijn toekomst? Juist, in Ajax 1.

Opleiden is belangrijker dan winnen, zei Browaeys in de geest van (de toen nog levende) Johan Cruijff. In die filosofie mag Winter zijn wensenlijstje neerleggen, maar moet bovenal trots zijn als spelers als Van de Beek al volledig mee kan draaien met Ajax 1. Als opleider moet dat een mooiere prijs zijn dan een EK.

Ajax ziet dat in. Nu PSV en bovenal de KNVB nog. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >