Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Leed & Glorie: Goud aan de horizon!

20 maart 1996. Een door blessures geteisterd Ajax klopt Borussia Dortmund 'gewoon' nog eens. Lente in de lucht. Het kan alsnog een gouden seizoen worden!

Door Menno Pot
20 maart 2016 - 10:53
UsershyraDesktopajax_dataimagese908531ba7c6a5e6462f53854476ee79_normal
Scholten speelt centraal achterin, naast Frank de Boer. © Pro Shots

Wie moet Ajax allemaal missen in de return tegen Borussia Dortmund? Heeft u even? Naast de langgeblesseerden Santos, Reuser en Overmars ontbreken nu ook Finidi George, Michael Reiziger en aanvoerder Danny Blind wegens lichte blessures. Daarnaast is Kluivert geschorst en Hoekstra niet speelgerechtigd.

Zorgelijk, zou elke andere trainer zeggen, maar niet Louis van Gaal, die het diepste vertrouwen in zijn selectie heeft en de legpuzzel legt volgens zíjn logica: Silooy rechtsback. Scholten naast Frank de Boer achterin. Musampa op het middenveld. Voorhoede: Wooter, Kanu en Ronald de Boer (als linksbuiten!). Makkelijk zat.

Wij zitten er ook niet zo mee, op vak S, achter het doel, maar we moeten wel vaststellen dat Ajax er geen galavoorstelling van maakt, zoals in Dortmund. Je kunt het ook haast niet van ze vragen. Ajax speelt geconcentreerd, neemt geen risico's en valt gedoseerd aan. Dortmund speelt óók voorzichtig met een tamelijk vervelend Champions Leagueduel als resultaat.

Buitenkantje rechts langs keeper Klos, 1-0, over en uit, halve finale!

Het is ons probleem niet, besluiten we. Ajax mist acht spelers en heeft een 2-0-voorsprong. Laat Dortmund de risico's maar nemen. 

De oerdegelijke topploeg, die geduldig op zijn momentje wacht, heet vanavond Ajax – en dat momentje komt in de 75e minuut. Kanu wordt aangespeeld en hij geeft hem mee aan de jonge Musampa. Kiki! Doe het! Ja! IJzig beheerst, buitenkantje rechts langs keeper Klos, 1-0, over en uit, halve finale!

Maar tegen wie? Tegen de winnaar van Legia Warschau - Panathinaikos, maar die stonden na één wedstrijd nog op 0-0. Hoe was het in Athene afgelopen? In de kroeg weet Teletekst het antwoord: 3-0 voor de Grieken. Panathinaikos. Dat zou toch… Je zou toch haast denken…

Ajax maakt de laatste maanden maar heel af en toe indruk, maar er is toch iets ten goede gekeerd. De koppositie in de eredivisie is heroverd, al was de uitzege bij Fortuna Sittard op 13 maart uiterst moeizaam: 1-2. En nu hoort Ajax toch weer bij de beste vier van Europa.

De strenge winter loopt op zijn eind, de lente hangt in de lucht, zowel letterlijk als (voor Ajax) figuurlijk. Zondag 24 maart. Om 18.00 uur is de klassieker in het Olympisch Stadion, een Europees topduel zou je kunnen zeggen, want beide clubs hebben zich ten koste van een grote Duitse tegenstander voor de halve finale van een Europees toernooi geplaatst (Feyenoord deed het ten koste van Borussia Mönchengladbach in de Europacup II).

En nu hoort Ajax toch weer bij de beste vier van Europa.

Maar eerst kijken hoe PSV het eraf brengt in de linke uitwedstrijd tegen FC Groningen. Yes! Onderuit! 1-0! 

En Ajax wint de klassieker, hoe goed Feyenoord in de eerste helft ook voetbalt. De 1-0 van Kluivert is amper verdiend. Na de 2-0 van Litmanen geeft Feyenoord het op. Hoe hard de tik in Eindhoven is aangekomen, blijkt drie dagen later.

Ajax ontvangt op woensdagavond Go Ahead Eagles in een sfeervolle De Meer en als ik vak G binnenstap, is het al feest. FC Twente - PSV is al een halfuur bezig en je raadt het nooit: 2-0 voor de tukkers! Om me heen in vak G staan verschillende supporters met 'dopjes' in de oren. 

Door De Meer gonst een kampioenssfeer. Ajax voetbalt niet eens denderend, maar Hoekstra en Kanu scoren, zodat het na een dik uurtje 2-0 voor Ajax is. Ondertussen heeft PSV 2-2 gemaakt, maar kort nadat het gejuich om Ajax’ tweede treffer is verstomd, raast plotseling euforie van een andere orde over de tribunes van De Meer. 3-2 in Enschede, pal voor tijd. Afgelopen! 

Het gaatje van twee puntjes is in vier dagen tijd een kloof van acht punten geworden. “We worden kampioen,” schalt door De Meer. Dat ex-Ajacied Mark Verkuijl nog 2-1 maakt namens de Eagles… het kan ons geen fluit schelen. Op naar lijn 9, op naar het Spui, op naar café De Schutter of waar het maar gezellig is.

Het kan een verdomd mooie lente worden.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >