Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Interessant verschil tussen Klaassen voor en na winterstop

Er zijn mensen die een hekel hebben aan het woord sterkhouder. Dat kunnen we begrijpen. Maar als we Davy Klaassen slechts als aanvoerder omschrijven, doen we hem tekort. Klaassen blijkt dit seizoen van grote waarde voor Ajax.

08 maart 2016 - 16:09
UsershyraDesktopajax_dataimages885eab6495fbe05e7e129144f7aa3ed8_normal
We juichen altijd het hardst als Klaassen scoort. © Pro Shots

“Wereldklasse,” luidt zelfs de omschrijving van Amin Younes als hem door De Telegraaf wordt gevraagd naar de rol van Klaassen. “Een buitenspeler moet alles vanuit de beweging doen en nooit stilstaan. Dankzij de wereldklasse van Klaassen kan ik dat.”

Younes blaast misschien vrij hard op de loftrompet, maar het moge duidelijk zijn dat de nummer tien ook in Tilburg weer erg belangrijk was voor Ajax. De samenwerking met de andere twee middenvelders – Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj – verloopt ook beter, waardoor er meer afspeelmogelijkheden naar voren zijn.

Touchmaps
Het belangrijkste bewijs hiervoor leveren twee touchmaps van onze partner Opta Sports. De linker is van voor de winterstop, de rechter is van na de winterstop. Links zie je dat de vakjes waar Klaassen het vaakst de bal beroert rond de middencirkel liggen.

Afbeelding 1 en 2: waar is Klaassen aanwezig op het veld?
* links is voor de winterstop, rechts is na de winterstop

Dat beeld is sinds de winterstop veranderd. De meest voorkomende locaties waar Klaassen aan de bal komt, zijn randje zestien en de linkerkant. De vakjes kleuren ook minder gecentreerd op dan voor de winterstop.

Dit is belangrijk omdat Frank de Boer meer spelers dan een eenzame spits in de vijandelijke zestien wil hebben. De laatste linie van de tegenpartij heeft er meestal weinig moeite mee om een poppetje te verdedigen, maar als het er twee of drie worden – plus buitenspeler Younes die goed wordt bediend en in beweging blijft – wordt het een stuk lastiger om Ajax af te stoppen.

Druk zetten
Klaassen is niet alleen als individu belangrijk voor Ajax, hij is ook bepalend voor de rest van de ploeg. “Qua voetbalgogme zeker. En hij moet proberen het elftal goed neer te zetten, samen met Nemanja Gudelj, Joël Veltman en Jasper Cillessen,” vertelde De Boer tijdens zijn persgesprek richting het bezoek aan Willem II.

“Die drie jongens moeten continu de balans bewaken. Davy is daar een belangrijke pion in, hij is de initiator van het druk zetten. Of juist de man die moet besluiten om geen druk te zetten,” vervolgt de trainer.

Seizoen Duels Ballen veroverd
13/14 26 35 (1,5)
14/15 30 38 (1,8)
15/16 23 41 (1,9)

Tabel 1: ballen die Klaassen verovert op helft tegenstander, tussen haakjes per negentig minuten.

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat Klaassen per negentig minuten meer ballen dan ooit verovert op de vijandelijke helft. Let wel: in absolute aantallen scoort de Ajacied misschien niet beter, maar zijn gemiddelde ligt hoger dan ooit. En dat is precies wat De Boer graag wil: de tegenstander op eigen helft onder druk zetten, de bal afpakken en dan er overheen knallen.

Beslissend
De kunst is natuurlijk om de bal niet alleen af te pakken, maar er ook nog iets goeds mee te doen. Ook daar slaagt Klaassen in. Als we kijken naar doelpunten en assist, hoeft hij slechts Hakim Ziyech voor zich te dulden. De middenvelder van FC Twente scoorde drie keer vaker.

  Speler Goals Assists Totaal
1 Ziyech 14 8 22
2 Klaassen 11 8 19
3 Henriksen 11 5 16
4 Gudelj 4 8 12
- Pröpper 8 4 12

Tabel 2: overzicht van middenvelders die het vaakst betrokken zijn bij goals.

De cijfers van Ziyech zijn amper voor te stellen, maar ook Klaassen heeft al een persoonlijk record te pakken. Niet eerder was hij op beslissende wijze bij negentien doelpunten betrokken. En dan telt het seizoen nog een wedstrijdje of acht, waarin de cijfers alleen nog maar verder kunnen oplopen.

Rijpen
Hoewel hij de aanvoerdersband draagt, vergeten we wel eens dat Klaassen nog altijd pas 23 jaar jong is. Dat krijg je, als je alweer een jaar of drie vaste waarde bent bij het eerste elftal. Het is best boeiend om te zien welke groei de captain doormaakt. In feite scoort hij op zo'n beetje alle fronten hoger dan ooit.

Seizoen Kansen* Conversie Nauwkeurigheid schoten Nauwkeurigheid passes Schoten op doel*
13/14 25 (1,1) 30% 67% 82% 22 (0,9)
14/15 41 (1,4) 18% 42% 82% 14 (0,5)
15/16 47 (2,2) 32% 71% 81% 24 (1,1)

Tabel 3: Een vergelijking van de laatste drie seizoenen van Klaassen.
* tussen haakjes per 90 minuten
Let op: scroll opzij om alle statistieken te bekijken

Zoals zo vaak is het de vraag hoeveel groei er in het shirt van Ajax nog mogelijk is. Het is geen geheim dat enkele buitenlandse clubs jagen op Klaassen, al wimpelt hij ze nu nog stuk voor stuk netjes af. Er komt natuurlijk een moment waarop Klaassen wel rijp genoeg is voor een mooie transfer naar het buitenland.

Tot slot nog een gratis tip van ons, voor Klaassen. De meeste Ajacieden die als 'sterkhouder' eerst een paar landstitels helpen veroveren, doen het in het buitenland een stuk beter dan de 'lastige' talenten die te vroeg vertrekken. Maar Davy is vast slim genoeg om die inschatting zelf ook te maken. En zijn contract loopt gelukkig nog een tijdje, tot 2019 maar liefst.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >