Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Dat is toch logisch!

In Amsterdam, Barcelona, Rotterdam en de rest van de voetbalminnende wereld was gisteren slechts plaats voor verbijstering en intens verdriet. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die een traantje weg moest pinken.

25 maart 2016 - 10:27
UsershyraDesktopajax_dataimagesc7f72c096e83b9d803af8be032f8b53a_normal
Ja, inderdaad. Dat is de ene versus de andere icoon. © Ajax

Vanochtend werd ik er na een lusteloze nacht mee wakker. Er is ons een groot man, een groot voorbeeld en vooral een grote liefhebber ontvallen. Rust zacht, Johan! Wij zullen je missen en altijd van je blijven houden.

De herinneringen aan de overledene passeren op een tragische dag als gister (en vandaag) onvermijdelijk de revue. Cruijffs actieve loopbaan heb ik niet bewust meegemaakt. Dat neemt niet weg dat ik op mijn manier oude beelden heb gezien en (vanwege mijn blindheid) vooral verhalen heb gelezen en radiofragmenten heb beluisterd.

Er is maar een conclusie mogelijk: Johan was in zijn tijd de beste voetballer ter wereld. Daar mogen wij Nederlanders en in het bijzonder wij Ajacieden apetrots op zijn.

Na het duel in Madrid van een aantal jaren geleden was Johan eindelijk weer op de voorgrond te zien. Ajax heeft nog elke dag baat bij zijn fluwelen revolutie, ook al is die door ogenschijnlijk de zoveelste bestuurlijke wanorde tot een eind gekomen. Gelukkig predikte nummer veertien altijd een blik op de toekomst.

Je moet leren van je fouten en dus zou Ajax zich daar ook iets van moeten aantrekken. Misschien ziet het bestuur van Ajax, samen met de raad van commissarissen, nu eindelijk aanleiding de kampenstrijd binnen de club te proberen te stoppen.

Hopelijk waakt hij ook elders over ons Ajax.

Ik sluit mij daarnaast van harte aan bij het idee de Arena om te dopen tot de Johan Cruijff Arena. Daar moet het in mijn ogen niet bij blijven. Cruijff maakte zich altijd sterk voor de harmonieuze aanwezigheid van supporters van beide clubs bij de Klassieker.

Als de Ajax- en Feyenoordsupporters Johan echt willen eren, moeten zij hun wederzijdse agressie bedwingen en die strijdbijl begraven. Dat zou de deur openen naar de aanwezigheid van supporters van de uitspelende ploeg in de Johan Cruijff Arena en in De Kuip.

Uiteraard zal de rivaliteit jegens 010 nooit verdwijnen en daartoe roep ik ook niet op. Ik roep er enkel toe op de rivaliteit in het stadion ten toon te spreiden door middel van gezang en gejuich voor je club.

Een laatste punt. Ter ere van Johan zou een benefietwedstrijd voor zijn foundation tussen Ajax en Barcelona een prachtig signaal zijn.

Wat er van dit alles ook zij, de hoofdpersoon zelf kan zijn heldere voetballicht niet meer over ons laten schijnen. Hopelijk waakt hij ook elders over ons Ajax. Johan, dank voor alles en rust in vrede! Door jouw wijsheid is onze club geworden wat die nu is en hebben wij vele glorieuze momenten mogen beleven.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >